foto: REUTERS/SCANPIX
Vējš, kas pārsteidza visus. FOTO: neprecīzu prognožu dēļ neizdodas pasargāt Venēciju no milzu plūdiem
Sieviete Sv.Marka laukumā plūdu laikā.
Pasaulē
2020. gada 10. decembris, 12:45

Vējš, kas pārsteidza visus. FOTO: neprecīzu prognožu dēļ neizdodas pasargāt Venēciju no milzu plūdiem

Jauns.lv

Plūdi Venēcijā nav nekas jauns un neparasts, tie ik pa laikam notiek, tomēr situācija otrdien pilsētas vietvalžus pārsteidza nesagatavotus. Tūristu iecienītās ieliņas un laukumi applūda tādā ātrumā, ka amatpersonas pat nepaguva iedarbināt applūšanas novēršanai paredzētās barjeras.

Ūdens līmenis Venēcijā visbiežāk ceļas rudeņos un pavasaros, kad plūdmaiņas pastiprina spēcīgais vējš, tāpēc pilsētā ierīkota barjeru sistēma, kas reaģē, ja ūdens līmenis ceļas par 1,3 metriem - atzīmes, no kuras ūdens nonāk pilsētā.

Šoreiz neprecīzu prognožu dēļ, kad tika paredzēta 1,2 metru ūdens līmeņa celšanās, barjeru sistēma netika aktivēta. Kad vējainajā otrdienas rītā ūdens sasniedza Venēcijas lagūnu, bija jau par vēlu sistēmu iedarbināt, ziņo “The Guardian”.

To neizdevās paredzēt. Neraugoties uz 7 miljardus vērto sistēmu, pēkšņi un negaidīti applūst Venēcija

Plūdi Venēcijā nav nekas jauns un neparasts, tie ik pa laikam notiek, tomēr situācija otrdien pilsētas vietvalžus pārsteidza nesagatavotus. Tūristu ...

gallery icon
44

Plūdu aizsardzības sistēma MOSE šajā pilsētā, kur katra iedzīvotāja mājās ir gumijas zābaki, jo pie aqua alta jeb augstā ūdens līmeņa te jau ir pieraduši visi, tika uzstādīta oktobrī.

Gadiem iekavētais projekts izmaksāja septiņus miljardus eiro, lai gan iepriekšējās tāmes paredzēja 2 miljardu izmaksas, tāpēc šis atgadījums radījis neapmierinātību vietējos iedzīvotājos. Amatpersonas vienlaikus steidz spriest, ka vajag izstrādāt jaunus noteikumus, lai šādu gadījumu vairs nebūtu.

Tomēr nav tā, ka no MOSE nebūtu jēgas. Pirms mēneša šī sistēma sevi pierādīja pirmo reizi, kad tai izdevās aizturēt ūdeni un nepieļaut pilsētas applūšanu. Tā sastāv no 78 “plūdu vārtiem”, kas sargā Venēcijas lagūnas “ieeju”, un var aizturēt pat tādu ūdens līmeņa celšanos, kas sasniedz trīs metrus.

foto: REUTERS/SCANPIX
MOSE sistēmas barjeras.

Tomēr sistēma balstās uz prognozēm, un tās iedarbināšana jāparedz 48 stundas iepriekš, ja meteoroloģiskās sistēmas noteikušas, ka ūdens līmenis celsies virs noteiktās 130 centimetru atzīmes.

Laikapstākļi otrdien pasliktinājās tā, ka ūdens līmeņa kāpums ātri vien sasniedza 145 centimetrus, ko izraisīja no Horvātijas puses atnākušie siroko vēji, tāpēc rīkoties jau bija par vēlu, un ūdens atkal skaloja Venēcijas ielas. 

Venēcija citos gados

Pamatīgi applūdusi Venēcija - tūristu iecienītajā Sv.Marka laukumā ūdens līdz pat viduklim

gallery icon
32

Pasakainās noskaņās Venēcijas ūdeņos spoguļojas karnevāls

Nedēļas nogalē Itālijas pilsētā Venēcijā atklāti ikgadējie karnevāla svētki, kuru atklāšana norisinājusies vienā no pilsētas lielākajām ūdens tilpēm - Rio ...

gallery icon
42