foto: LETA
ES sūdzēs tiesā Bulgāriju un Grieķiju par gaisa piesārņojumu; tiesā iesūdzēta arī Polija
Pasaulē
2020. gada 3. decembris, 23:18

ES sūdzēs tiesā Bulgāriju un Grieķiju par gaisa piesārņojumu; tiesā iesūdzēta arī Polija

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisija (EK) sūdzēs Bulgāriju un Grieķiju ES tiesā par gaisa piesārņojuma limitu pārkāpšanu vairāku gadu garumā, neskatoties uz atkārtotiem brīdinājumiem, ceturtdien paziņojusi EK.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saistībā ar gaisa kvalitāti ES ir vērsusies arī pret citām bloka valstīm, tostarp Franciju, Itāliju un Rumāniju.

EK paziņoja, ka sūdzēs Bulgāriju ES tiesā, jo tā pārkāpusi ierobežojumus attiecībā uz gaisa piesārņojumu ar smalkajām cietajām daļiņām laikā no 2015.gada līdz 2019.gadam, lai gan tiesa jau 2017.gadā likusi Bulgārijas valdībai atrisināt šo problēmu.

Bulgārijai var tikt piemērots naudassods par iepriekšējā tiesas lēmuma neievērošanu.

Ja runa ir par gaisa piesārņojumu ar smalkajām cietajām daļiņām, Bulgārija ir viena no lielākajām grēkotājām ES, norādīja EK.

ES noteikumi prasa dalībvalstīm kopš 2005.gada ierobežot gaisa piesārņojuma ar smalkajām cietajām daļiņām. Tomēr vairums bloka valstu šogad nesasniegs izvirzītos mērķus šajā jomā.

EK sūdzēs tiesā arī Grieķiju, jo gaisa piesārņojums ar smalkajām cietajām daļiņām Salonikos kopš 2005.gada visus gadus, izņemot vienu, pārsniedz pieļaujamās robežas.

Grieķijas varasiestāžu centieni atrisināt šo problēmu līdz šim bijuši nepietiekami un neapmierinoši, norādīja EK.

Gaisa piesārņojums ir lielākais vides risks cilvēku veselībai Eiropā. Piesārņojums ar smalkajām cietajām daļiņām 2018.gadā veicināja aptuveni 379 000 cilvēku priekšlaicīgu nāvi ES, kas gan tas ir par 13% mazāk nekā 2009.gadā, teikts Eiropas Vides aģentūras nesen publiskotā ziņojumā.

EK arī iesūdzējusi tiesā Poliju par nepietiekamu mežu aizsardzību.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās