foto: VIA REUTERS
Skābes uzbrukumā sakropļota irāniete nolemj pieņemt sevi un kļūt par modeli
Pirms uzbrukuma un tagad.
Pasaulē
2020. gada 25. novembris, 06:57

Skābes uzbrukumā sakropļota irāniete nolemj pieņemt sevi un kļūt par modeli

Jauns.lv

Irāniete Masūme Ataeji, kura pirms 10 gadiem piedzīvoja uzbrukumu ar skābi, kas sakropļoja viņas seju un veselību, nolēmusi mest pie malas nedrošību un kaunu par savu izskatu, uzsākot modeles karjeru. Uzbrukumi ar skābi Irānā nav retums un, lai gan valsts vara cenšas tos apkarot, realitātē varmāka ne vienmēr saņem sodu.

Aģentūra "Reuters" stāsta, ka Masūme uzbrukuma brīdī bija 27 gadus veca, bet viņas dēliņam bija vien divi gadi. Uzbrukumu īstenoja viņas bijušā vīra tēvs, atriebjoties par to, ka Masūme nolēma šķirties. Skābes dēļ cieta viņas seja, rokas un acis - sieviete zaudēja redzi.

foto: VIA REUTERS
Pirms uzbrukuma un tagad.

Visu šo gadu laikā viņa piedzīvoja kopā 38 operācijas, lai mazinātu apdegumu sekas un rētu radītās sāpēs. Pirms sešiem gadiem cerībā atgūt acu gaismu viņa devās arī uz ASV, kur pavadīja gadu, piedzīvojot kārtējās operācijas. Viņas došanos uz Vašingtonu apmaksāja kāds filantrops. Diemžēl, šīs cerības nepiepildījās un Masūme aizvien ir akla.

"Skaistums nav tas, kā cilvēks izskatās. Ja sieviete ir sakropļota vai viņas seja nav gluda, tas nenozīmē, ka viņa nav skaista. Skaistumu nosaka arī citi kritēriji," aģentūrai "Reuters" pauž irāniete.

Sava stāvokļa pieņemšana gan nenāca viegli un uzreiz, Masūme slīga depresijā, nevēlējās iziet no mājas, nespēja atgriezties sabiedrībā. "Man gāja ļoti smagi, baidījos dzirdēt nicinošas piezīmes no cilvēkiem un raizējos par sekām. Un tomēr daudzi man palīdzēja ļoti veiksmīgi atgriezties dzīvē," viņa spriež.

foto: VIA REUTERS
Pandēmijas laikā noslēpt savas rētas kļuvis krietni vieglāk. Tiesa gan, Masūme tās vairs neslēpj.

Tagad Ataeji ir pat saņēmusies ne tikai neslēpties, bet sevi rādīt, kļūstot par modeli, pozējot fotogrāfam un demonstrējot tradicionālos tērpus, kas tapuši Teherānas darbnīcās.

foto: VIA REUTERS
Atmiņas par kādreizējo izskatu.

Aģentūra "Reuters" lēš, ka ik gadu aptuveni 50 cilvēki kļūst par skābes uzbrukumu upuriem, un puse cietušo ir sievietes. Pērn Irānas Nacionālā asambleja spēra lielu soli, pieņemot likumu, ka varmākas, kas pastrādā šādus uzbrukumus, var sodīt arī ar nāvi.

Viņas sievas tēvam tiesa piesprieda "aci pret aci" veida sodu, kas paredz, ka varmākam jāizcieš līdzvērtīgas upura sāpēm, tomēr Masūme viņam piedeva, pasargājot no soda izpildes. Tiesa gan, šādi sodi, kas balstās šariata likumos, netiek piespriesti bieži, un pagātnē ir izsaukuši bargu cilvēktiesību aktīvistu kritiku.