foto: Yuri Smityuk/TASS
Stihijas radītā drāma Vladivostokā: sala atrauta no pasaules; cilvēki steidzas cits citam palīgā
Pasaulē
2020. gada 24. novembris, 10:10

Stihijas radītā drāma Vladivostokā: sala atrauta no pasaules; cilvēki steidzas cits citam palīgā

Jauns.lv

Pēc pēkšņās un postošās stihijas Vladivostokā, kad pagājušajā nedēļā šo Krievijas Tālo Austrumu pilsētu skāra ledus lietus jeb atkala, sniegputenis un spēcīgs vējš, aizvien bez elektrības, siltuma un ūdens spiesti dzīvot tūkstošiem pilsētnieku.

Tikmēr Russkijas salas iedzīvotāji, kurus ar Vladivostokas pilsētas cietzemes daļu savieno tilts Japāņu jūrā, vispār nonākuši teju vai izolācijā, jo stihijas dēļ salūzis kāds elements no tilta konstrukcijas, tāpēc tas pagaidām slēgts.

Tilts ir slēgts jau kopš pagājušās nedēļas un varasiestādes vairākkārt pārcēlušas tā atvēršanas datumu. Šobrīd plānots, ka to varētu atvērt 25. novembrī, jo līdz tam laikam vantis varētu būt attīrītas no ledus, kas krīt uz braucamās daļas.

foto: Yuri Smityuk/TASS
Tilts uz Russkijas salu.

Lai kaut kā nodrošinātu cilvēku mobilitāti, atbildīgās amatpersonas iedarbinājušas prāmi, kas uz Russkijas salu nav kursējis jau daudzus gadus, taču tajā ietilpt vien 20 automašīnas un diennakts laikā tiek veikti vien septiņi reisi ik pa divām stundām. Rindās uz šo prāmi gaida desmitiem automašīnu un daudzi cilvēki, kuri grib nokļūt sauszemē. Zīmīgi, ka uz šīs salas atrodas arī liels Tālo Austrumu federālās universitātes komplekss, kuru apdzīvo daudzi tūkstoši studentu.

Stihija Vladivostoku pārvērš teju vai ledus skulptūrā

gallery icon
36

Tikmēr pilsētā atbildīgās amatpersonas cenšas nodrošināt iespēju tikt pie ūdens un elektrības - tiem, kuriem vajag uzlādēt telefonu, paēst siltu maltīti vai paņemt ūdeni, ir uzstādīta telts, kas visu to nodrošina. Palīgā iedzīvotājiem metušies arī vairāku kafejnīcu un tirdzniecības centru īpašnieki. Savukārt "Sberbank" pavēstījis par zupas virtuves ierīkošanu savos ofisos.

Aculiecinieki stāsta, ka vienaldzīgi nav arī citi, piemēram, uz skartākajiem rajoniem, kas jau vairākas dienas dzīvo bez elektrības, dodas ļaudis ar ģeneratoriem, kuri piedāvā bez maksas uzlādēt telefonus.

Tikmēr Kremlī stihijas radītos zaudējumus sauc par "kolosāliem". "Diemžēl, neraugoties uz smago darbu, kas ilgst diennaktīm, pagaidām ledus vētras radītās sekas likvidēt neizdodas. Stihija bija ļoti spēcīga un radīja kolosālus zaudējumus pilsētas infrastruktūrai," izteicās Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Bet vienlaikus darbs norit diennaktīm. To pilsētā visi redz," viņš sacīja.

Jauns.lv jau ziņoja, ka naktī uz 19. novembri Vladivostoku skāra atkala, ko izraisīja spēcīgs ciklons. Tika pārrautas elektrolīnijas, un vairāki pilsētas rajoni palika bez elektrības. Daudzās dzīvojamās ēkās tika atslēgts ūdens un apkure. Traucēta arī sabiedriskā transporta kustība. Sakarā ar notikušo reģionā tika ieviests ārkārtas stāvoklis.