foto: Ekrānuzņēmums
Lukašenko drošībnieki Minskā brutāli nosit protestētāju; ES draud Baltkrievijai ar jaunām sankcijām
Cilvēki Minskā piemin brutāli nogalināto pretestētju Romanu Bandarenku.
Pasaulē
2020. gada 13. novembris, 16:10

Lukašenko drošībnieki Minskā brutāli nosit protestētāju; ES draud Baltkrievijai ar jaunām sankcijām

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienība (ES) piektdien nosodīja Baltkrieviju par šonedēļ aizturētā opozīcijas aktīvista Romana Bandarenkas nogalināšanu, kā arī brīdināja Minsku par jaunu sankciju noteikšanu.

"Tas ir briesmīgs un apkaunojošs Baltkrievijas varasiestāžu rīcības rezultāts," izsakoties par 31 gadu vecā Bandarenkas nāvi, sacīja ES augstā ārlietu pārstāvja Žozepa Borrelja preses sekretārs Peters Stano.

Bandarenka "nomira pēc vairākas stundas ilgas operācijas Minskas slimnīcā smago savainojumu dēļ, kas viņam atbilstoši izskanējušajām ziņām nodarīti civilā tērptu policistu brutalitātes rezultātā", sacīja Borrelja pārstāvis.

foto: Ekrānuzņēmums
Cilvēki Minskā piemin brutāli nogalināto pretestētju Romanu Bandarenku.

ES paziņojumā norādīts, ka Baltkrievijas varasiestādes ir vainojamas tiešā vardarbībā pret iedzīvotājiem un tādas vides radīšanā, kurā notiek šāda patvaļa un vardarbība.

"Mēs sagaidām, ka varasiestādes izbeigs vardarbību un vajāšanas, nekavējoties un bez nosacījumu izvirzīšanas atbrīvos visus patvarīgi apcietinātos cilvēkus, arī politieslodzītos, un pilnīgā un caurskatāmā veidā izmeklēs visus cilvēktiesību pārkāpumus, kā arī sauks pie atbildības vainīgos," sacīja Stano. "ES jau ir noteikusi sankcijas 55 indivīdiem, kas ir atbildīgi par vardarbīgām represijām un iebiedēšanu, un ir gatava noteikt papildu sankcijas."

Bandarenka nonāca slimnīcā pēc tam, kad viņu Minskā piekāva drošības spēku pārstāvji, ceturtdien vēstīja neatkarīgais telekanāls "Belsat" un citi baltkrievu mediji, atsaucoties uz nelaiķa ģimeni. Slimnīcā viņš aizgāja no dzīves.

Mākslinieks un bijušais karavīrs Bandarenka dzīvoja Minskā mājā pie tā sauktā "Pārmaiņu laukuma" un trešdienas vakarā iznāca pagalmā, lai noskaidrotu, kas notiek, kad drošības spēku pārstāvji civildrēbēs noņēma baltsarkanbaltās lentes.

Drošībnieki viņu aizturēja un pēc tam piekāva mikroautobusā un Iekšlietu ministrijas nodaļā. Bandarenka pēc piekaušanas bezsamaņā atradās reanimācijā slimnīcā un tur nomira.

Ziņu par Bandarenkas nāvi vairākiem medijiem apstiprināja viņa māsa.

Pieminot Bandarenku, piektdien Minskas ielās pulcējās lieli cilvēku pūļi.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska aicināja "visu pilsētu visos rajonos" sestdien dienas vidū pieminēt Bandarenku ar klusuma brīdi.

Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāk nekā 13 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Lielākās protesta akcijas notiek svētdienās.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusitihanovska.