Pasaulē
2020. gada 11. novembris, 16:27

Čehija sper pirmo soli ierobežojumu mīkstināšanā un atvērs skolas jaunāko klašu skolēniem

Jauns.lv / LETA

Čehijā nākamnedēļ tiks atvērtas pamatskolas pirmo un otro klašu skolēniem, trešdien paziņojusi valdība, sperot pirmo soli cīņā ar Covid-19 noteikto ierobežojumu mīkstināšanā.

"18.novembrī pirmo un otro klašu skolēni atgriezīsies skolās," žurnālistiem paziņoja Čehijas izglītības ministrs Roberts Plaga.

Šī ir pirmā reize, kad valdība mīkstinājusi ierobežojumus, ko ieviesa septembrī un oktobrī, kad Čehijā sāka strauji pieaugt saslimušo skaits.

Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) datiem Čehijai joprojām ir Eiropas Savienībā (ES) sliktākie jauno Covid-19 gadījumu un mirstības rādītāji, rēķinot uz 100 000 iedzīvotāju.

Taču jauno gadījumu skaits ir sācis sarukt, un otrdien tika reģistrēti aptuveni 9000 Covid-19 gadījumu. Vēl nesen dienā tika reģistrēti aptuveni 15 000 jaunu gadījumu.

Kopumā Čehijā inficēšanās ar jauno koronavīrusu konstatēta aptuveni 430 000 cilvēku, no kuriem vairāk nekā 5300 ir miruši.

Plaga paziņoja, ka sešus līdz astoņus gadus vecajiem bērniem, atgriežoties skolas solos, būs visu laiku jāvalkā sejas maskas.

Ministrs aicināja skolas regulāri vēdināt telpas un pavēstīja, ka mācības atsākies arī skolās bērniem ar īpašām vajadzībām.

Pavasarī Čehija labi reaģēja uz jaunā koronavīrusu pandēmiju, bet, sākoties otrajam vilnim, reakcija nebija tik efektīva.

Lai iegrožotu jaunā koronavīrusa izplatīšanos, Čehijā ir slēgta lielākā daļa veikalu, restorāni un bāri, kinoteātri un teātri, ierobežota pulcēšanās un ieviesta komandantstunda.