foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: aculiecinieks pēc zemestrīces nofilmē stihisku skatu, kā jūra dažu sekunžu laikā aprij Samas salas piekrasti
Pasaulē
2020. gada 31. oktobris, 19:30

VIDEO: aculiecinieks pēc zemestrīces nofilmē stihisku skatu, kā jūra dažu sekunžu laikā aprij Samas salas piekrasti

Jauns.lv

Izraels Binta Samas salā nofilmējis teju neticamu skatu pēc septiņu magnitūdu spēcīgās zemestrīces, kas piektdien Turcijas rietumos un Grieķijā laupījusi dzīvību vismaz 37 cilvēkiem. Videomateriālā redzams, kā plaši apdzīvoto salu Egejas jūrā strauji sāk apskalot jūra.

Sabrukušas mājas un cietušo meklēšana pēc spēcīgās zemestrīces, kas satricinājusi Grieķiju un Turciju

Septiņas magnitūdas stiprajā zemestrīcē, kas piektdien notika Egejas jūrā pie Turcijas rietumu krastiem, gājuši bojā 37 cilvēki Turcijā un vēl ...

gallery icon

Video sākumā nekas neliecina, ka jau drīzumā izdosies iemūžināt stihiskus skatus. Binta pats komentē, ka pirmo reizi dzīvē piedzīvojis zemestrīci. "Es mājās gatavoju ēst, līdz pēkšņi tā sākās. Ak, dievs! Es domāju, kas notiek! Es nesapratu, kas notiek, es pamatīgi izbijos. Domāju, ka pienācis pasaules gals un nezināju, ko darīt. Es izskrēju ārā no mājas," viņš komentē, vienlaicīgi filmējot uz ielas notiekošo.

Fonā dzirdamas ārkārtas dienestu sirēnu skaņas, pa ielām brauc mašīnas, cilvēki sapulcējušies ārpus mājām, tostarp pie jūras. Aptuveni pēc minūtes cilvēki sāk bēgt no jūras krasta, jo ūdens strauji sāk appludināt ielu.

"Ak, Dievs, kas notiek?" pārsteigumā izsaucas filmētājs, jo jau dažu sekunžu laikā iela pilnībā pazūd zem ūdens. Šoferi steidzas meklēt drošākus ceļus, lai nepakļūtu zem ūdens. Redzams, kā ceļa malās novietotie puķpodi aizpeld nebūtībā.

foto: ekrānuzņēmums no video

ASV Ģeoloģijas dienests (USGS) ziņojis, ka zemestrīces epicentrs atradies Egejas jūrā 14 kilometrus uz ziemeļiem-ziemeļaustrumiem no Samas salas.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Samas salā mājupceļā no skolas gājuši bojā divi pusaudži, pār kuriem nobrukusi siena. Vēl 19 salas iedzīvotāji ievainoti, divi no viņiem pārvesti uz Atēnām un septiņi ievietoti vietējās slimnīcās.

Grieķijas civilās aizsardzības aģentūra aicinājusi Samas iedzīvotājus palikt ārpus ēkām un netuvoties tām.

Vislielākos postījumus zemestrīce nodarījusi Izmirā, kas ir Turcijas trešā lielākā pilsēta ar 4,3 miljoniem iedzīvotāju, un tās apkaimē. Sagruvušo ēku drupu pārmeklēšanā iesaistīti aptuveni 5500 glābēju ar tehniku un īpaši apmācītiem suņiem.

Līdz šim izdevies atrakt vairāk nekā simt izdzīvojušos, bet nav zināms, cik cilvēku vēl varētu būt aprakti zem gruvešiem.

Varas iestādes uzcēlušas 750 teltis, lai izmitinātu bez pajumtes palikušos cilvēkus, un nodrošinājušas viņus ar lauka virtuvēm.