foto: Pixabay
Pavasarī, kad sākās Covid-19 pandēmija, Eiropā nomira par 168 000 cilvēkiem vairāk
Pasaulē
2020. gada 24. oktobris, 06:16

Pavasarī, kad sākās Covid-19 pandēmija, Eiropā nomira par 168 000 cilvēkiem vairāk

Kas Jauns Avīze

Pandēmijas pirmā viļņa laikā no marta līdz jūnijam 26 Eiropas Savienības valstīs nomira par 168 000 cilvēku vairāk nekā vidēji iepriekšējos četros gados, liecina "Eurostat" dati.

"Šie dati satur visus nāves gadījumus, neatkarīgi no cēloņiem, bet var būt noderīgi, lai novērtētu tiešās un netiešās Covid-19 pandēmijas sekas uz Eiropas iedzīvotājiem," teikts "Eurostat" paziņojumā presē. Apskatā gan nav iekļauta Īrija, jo no turienes vēl nav saņemti dati.

Lielākais risks senioriem

Eiropas Statistikas pārvalde secinājusi, ka nāves kulminācija bijusi nedēļā no marta beigām līdz aprīļa sākumam, kad reģistrēti papildu 36 000 nāves gadījumu.

Martā biežāk miruši vīrieši nekā sievietes, aprīlī un maija sākumā – sievietes, bet jūnijā skaitļi izlīdzinājušies. Aptuveni 96% no papildu nāves gadījumiem bija cilvēki, kas pārsnieguši 70 gadu slieksni.

Pandēmija Eiropā pirmo vissmagāk skāra Itāliju un pēc tam Spāniju. Spānijā reģistrēti par 48 000 nāves gadījumu vairāk nekā vidēji iepriekšējos četros gados, Itālijā par 46 000 vairāk.

Īrijā atkal jāpaliek mājās

Jaunā koronavīrusa sērga atkal pieņēmusies spēkā, liekot daudzām valstīm atgriezties pie stingriem ierobežojumiem. Īrija pirmā Eiropas Savienībā atjaunojusi karantīnu. Rīkojums par “palikšanu mājās” noteikts uz sešām nedēļām no 22. oktobra pusnakts.

Visas nebūtiskās tirgotavas slēgtas, bāri un restorāni drīkst pārdot ēdienus un dzērienus tikai promnešanai. “Katrs šajā valstī tiek lūgts palikt mājās,” premjerministrs Mihals Mārtins paziņojis uzrunā televīzijā.

Atļauts doties uz darbu ir tikai būtisku darbu veicējiem. Sportot drīkst piecu kilometru rādiusā ap dzīvesvietu, rādiusa pārkāpējiem draud sods.

Jāsaņemas, cerot uz Ziemassvētkiem

Premjers uzsver, ka skolas un bērnu aprūpes iestādes paliks atvērtas, “jo mēs nevaram ļaut un neļausim mūsu bērnu un jauniešu nākotnei būt par vēl vienu šīs slimības upuri”.

Pagarināts aizliegums apmeklējumiem starp dažādām mājsaimniecībām un iekštelpu sarīkojumiem, tomēr atļauti elitāra un profesionālā līmeņa sporta pasākumi aiz slēgtām durvīm.

Mārtins norāda, ka jaunie ierobežojumi ir, “iespējams, Eiropā stingrākais režīms”, bet “tagad ir vajadzīga tālāka rīcība”. “Ja mēs saņemsimies nākamās sešas nedēļas, tad mums būs iespēja svinēt Ziemassvētkus jēdzīgā veidā,” aicina premjers.

Dzīve un nāve Covid-19 pacientu nodaļās visā pasaulē [Brīdinām, nepatīkami skati!]

gallery icon

Lombardijā nosaka komandantstundu

Itālijas ziemeļos Lombardijas reģions līdz 13. novembrim noteicis nakts komandantstundu no plkst. 23 līdz 5, kas valstī ir radikālākais Covid-19 krīzes solis, kopš maijā ierobežojumus mīkstināja.

Otrajā vilnī tieši Lombardija atkal ir vissmagāk skartā visā Itālijā. Reģionā uzdots slēgt bārus pēc pusnakts un aizliegts publiskās vietās ārpus telpām ēst un dzert. Aizliegts arī amatieru kontaktsports, futbola mači, skolu ekskursijas, ierobežota apkalpošana pie galdiem bāros un restorānos pēc pulksten 18.