foto: AFP/Scanpix
Lietuvā sākusies iepriekšējā balsošana Seima vēlēšanās
Lietuvas Seims, kurā ir 141 deputāts, tiek ievēlēts uz četriem gadiem.
Pasaulē
2020. gada 5. oktobris, 15:27

Lietuvā sākusies iepriekšējā balsošana Seima vēlēšanās

Jauns.lv / LETA

Lietuvā pirmdien sākusies iepriekšējā balsošana Seima vēlēšanās. Iepriekšējā balsošana turpināsies līdz ceturtdienai, bet vēlēšanu diena būs svētdien.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ņemot vērā, ka plosās Covid-19 epidēmija, vēlētāji tiek aicināti ierasties balsot ar sejas masku un savu rakstāmrīku. Tomēr tiem, kuri ieradīsies bez maskas un rakstāmā, tie tiks izsniegti iecirknī, ziņu aģentūrai BNS pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Laura Matijošaitīte.

Centrālā vēlēšanu komisija arī mudina vecāka gadagājuma vēlētājus izmantot iepriekšējās balsošanas iespēju, jo gaidāms, ka vēlēšanu dienā svētdien iecirkņos būs vairāk cilvēku un līdz ar to būs lielāks inficēšanās risks.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka  valdošajai Zemnieku un zaļo savienībai un lielākajai opozīcijas partijai "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" ir līdzīgas izredzes uzvarēt, un katra no tām balsošanā pēc partiju sarakstiem varētu saņemt apmēram 15-20% balsu.

Izredzes iekļūt Seimā pēc partiju sarakstiem ir arī  Lietuvas Sociāldemokrātu partijai, Darba partijai, Liberāļu kustībai un nesen dibinātajai partijai "Brīvība un taisnīgums", kas izveidota partijas "Kārtība un taisnīgums" vietā. Katra no šīm partijām varētu iegūt 5-10% balsu.

 Savukārt abas pārējās valdošajā koalīcijā ietilpstošās partijas - Sociāldemokrātu darba partija un "Lietuvas poļu vēlēšanu akcija-Kristīgo ģimeņu savienība" -  5% barjeru partiju sarakstiem varētu arī nepārvarēt.

Pavisam šajās vēlēšanas ir 16 partiju saraksti.

Lietuvas Seims, kurā ir 141 deputāts, tiek ievēlēts uz četriem gadiem. 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 - vienmandāta apgabalos.

Paredzams, ka visu deputātu ievēlēšanai vienmandāta apgabalos būs nepieciešama vēlēšanu otrā kārta, un tā notiks 25.oktobrī.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās