foto: ZUMAPRESS.com
Vairāki simti Baltkrievijas sportistu pieprasa rīkot jaunas prezidenta vēlēšanas
Pasaulē
2020. gada 30. augusts, 12:43

Vairāki simti Baltkrievijas sportistu pieprasa rīkot jaunas prezidenta vēlēšanas

Jauns.lv / LETA

Aptuveni 400 Baltkrievijas sportistu pieprasījuši atzīt par nenotikušām 9.augusta prezidenta vēlēšanas, kurās atbilstoši oficiālajai versijai uzvarējis līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko, un rīkot jaunas prezidenta vēlēšanas.

Sportistu aicinājumu publicējis izdevums "Tribuna.com".

Aicinājumu parakstījušo sportistu vidū ir pasaules un Eiropas čempioni, olimpiāžu medaļnieki, godalgoti sporta meistari, arī Andrejs Kravčenko, Dmitrijs Asanovs, Stepans Popovs, Aleksandra Gerasimeņa, Natālija Leščika, Elvīra Germane, Marina Arzamasova, Anna Guskova, Aleksandra Romanovska, Jeļena Ļevčenko, Meļitina Staņuta.

Līdzās prasībai par atkārtotu vēlēšanu rīkošanu sportisti arī pieprasa atlaist Centrālās vēlēšanu komisijas locekļus, atbrīvot un reabilitēt politieslodzītos, kā arī veikt pārbaudi par tiesībsargājošo institūciju darbību, sākot no brīža, kad tika vākti paraksti prezidenta amata kandidātu izvirzīšanai.

Baltkrievijā notiek prezidenta vēlēšanas

Baltkrievijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurā ilggadējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense ir opozicionāre Svetlana Tihanovska. Tomēr gaidāms, ka ...

gallery icon
28

Sportisti arī pieprasa "noskaidrot un sodīt tos, kas ir vainīgi par miermīlīgo demonstrāciju laikā aizturēto pilsoņu piekaušanu un zvērīgajiem pazemojumiem. Drošības struktūru vadītājiem, kas ir atbildīgi par vardarbību, jāiesniedz atlūgumi".

Aicinājumu parakstījušie sola - varasiestāžu spiediena gadījumā viņi rīkosies solidāri, pat atsakoties piedalīties starptautiskajās sacensībās.

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes un aizturēti cilvēki.

gallery icon
52

"Gadījumā, ja parādīsies informācija par spiediena, draudu vai atlaišanu mēģinājumiem, vai arī sporta pārstāvju tiesību pārkāpumiem, visi šo vēstuli parakstījušie sportisti rīkosies solidāri līdz pat iespējai atteikties no starta nacionālajā izlasē vai starptautisko un nacionālo sporta pasākumu rīkošanas. Turklāt šie fakti nekavējoties tiks darīti zināmi Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai, starptautiskajām sporta federācijām un komitejām," teikts paziņojumā.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Arī Eiropas Savienība vēlēšanu rezultātus neatzīst.