foto: EPA/Scanpix
Stoltenbergs kritizē Baltkrievijas centienus izmantot NATO kā attaisnojumu vardarbībai pret protestētājiem
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
Pasaulē
2020. gada 26. augusts, 23:28

Stoltenbergs kritizē Baltkrievijas centienus izmantot NATO kā attaisnojumu vardarbībai pret protestētājiem

Jauns.lv / LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien brīdināja Baltkrieviju, ka ir nepieļaujami izmantot NATO kā attaisnojumu opozīcijas protestu apspiešanai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Stoltenbergs atkārtoti uzsvēra, ka pretēji Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko apgalvojumiem NATO neveic karaspēka koncentrēšanu pie Baltkrievijas robežām.

"Mēs redzam centienus izmantot NATO kā attaisnojumu, lai Baltkrievijā vardarbīgi apspiestu demonstrantus, politisko opozīciju, kas ir totāli aplami, jo šajā reģionā nav nekādas militāras NATO spēku koncentrēšanas," pirms Eiropas Savienības aizsardzības ministru sanāksmes Berlīnē sacīja bijušais Norvēģijas premjerministrs.

"Jebkādi Minskas režīma centieni novirzīt fokusu no iekšējiem jautājumiem uz ārējiem jautājumiem, lai attaisnotu vardarbības izmantošanu pret pašu tautu, ir nepieņemami, un tas ir nepareizi un neattaisnojami."

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko nedēļās nogalē sacīja, ka Baltkrievijas kaimiņvalstīs Polijā un Lietuvā, kas abas ir alianses dalībvalstis, "nopietni aktivizējies" NATO karaspēks.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Arī Eiropas Savienība vēlēšanu rezultātus neatzīst.