foto: REUTERS/SCANPIX
Zināms, ko Merkele un Putins apsprieduši Baltkrievijas krīzes sarunā
Angela Merkele un Vladimirs Putins otrdien telefoniski apsprieduši krīzi Baltkrievijā.
Pasaulē
2020. gada 18. augusts, 14:36

Zināms, ko Merkele un Putins apsprieduši Baltkrievijas krīzes sarunā

Jauns.lv / LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele un Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien telefoniski apsprieduši krīzi Baltkrievijā, un sarunas gaitā kanclere paudusi, ka Baltkrievijai nekavējoties jāatbrīvo politieslodzītie, pavēstīja Vācijas valdības pārstāvis sakariem ar presi Štefens Zeiberts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai pārvarētu krīzi pēc 9.augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, ir svarīgs valsts varas un opozīcijas dialogs, sacīja Merkele.

Kanclere arī norādījusi, ka Baltkrievijas varasiestādēm jāatturas no vardarbības pret miermīlīgo protestu dalībniekiem un jāsāk "nacionālais dialogs".

Kremļa preses dienests savukārt apliecināja, ka "vispusīgi apskatīta situācija Baltkrievijā", kāda tā izveidojusies pēc prezidenta vēlēšanām.

"No Krievijas puses tika uzsvērts, ka ārējas iejaukšanās centieni [Baltkrievijas] Republikas iekšējās lietās, kas noved pie tālākas krīzes eskalācijas, ir nepieņemami. Tika pausta cerība par situācijas drīzu normalizāciju," teikts paziņojumā.

Saruna notikusi pēc Vācijas puses iniciatīvas.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš 9.augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.