Pasaulē
2020. gada 11. augusts, 23:44

Notiekošais Baltkrievijā ārpus kontroles: OMON brutāli sagūsta nepilngadīgu bērnu, policisti spārda žurnālistus

Jauns.lv / LETA

Aculiecinieki Baltkrievijā nofilmējuši, kā specvienības OMON kaujinieki aiztur nepilngadīgu pusaudzi. Puisis guļ zālājā, bet viņam blakus stāv divi bruņoti vīri, neļaujot zēnam piecelties un citiem apkārtējiem sniegt viņam palīdzību. Puisis saka, ka viņam ir 15 gadu.

Video redzams, kā viens no OMON kaujiniekiem izvelk rokas granātu, tādējādi iedvešot bailes apkārtējos, kuri neuzdrošinās puisim palīdzēt. Pēc neilga brīža 15 gadus vecais zēns tiek saslēgts rokudzelžos un ar spēku aizvilkts uz automašīnu. No auto izlec vēl pāris kaujinieki, kuri puisi iesēdina automašīnā un aizved prom.

Fonā dzirdami sašutuma kliedzieni no aculieciniekiem, kuri sauc, ka aizturētais ir vien jauns puisis. "Kā jums nav kauna?" sauc blakus esošie.

Vardarbīgu video no notiekošā Minskā un citās Baltkrievijas pilsētās pēc prezidenta vēlēšanām netrūkst. Baltkrievijā protestu otrās diennakts laikā aizturēti vairāk nekā 2000 cilvēku, otrdien paziņoja Iekšlietu ministrija.

Vienlaikus ministrija pavēstīja, ka protestu laikā ievainots 21 tiesībsargājošo iestāžu un iekšējā karaspēka darbinieks, bet ievainoto protestētāju skaitu ministrija neatklāj. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, protestu pirmajā naktī tika aizturēti vairāk nekā 3000 cilvēku, bet cietuši aptuveni 100 - vairāk nekā 50 civilistu un 39 tiesībsargājošo iestāžu darbinieki.

Baltkrievijas pēcvēlēšanu protestu gaitā vairāki žurnālisti aizturēti, pazuduši un ievainoti, drošības spēkiem vēršoties pret protestu dalībniekiem, otrdien vēsta "Radio Brīvība". Cietušo un aizturēto vidū ir kā baltkrievu žurnālisti, tā ārvalstu mediju pārstāvji.

Soctīklos ziņo, ka policisti pat pārvietojoties medicīniskās palīdzības automašīnās.

Vismaz viens protestētājs ir miris pēc tam, kad viņam uztriekusies policijas automašīna, savukārt Baltkrievijas Iekšlietu ministrija apstiprinājusi, ka pirmdienas vakarā Minskā bojā gājis viens no protestētājiem, kad viņam rokā eksplodēja spridzeklis.

Tikmēr Baltkrievijas opozīcijas prezidenta vēlēšanu kandidāte Svetlana Tihanovska otrdien izplatītā video aicina baltkrievus nepiedalīties protestos un neiesaistīties sadursmēs ar miliciju.

Video izvietots Baltkrievijas ziņu aģentūras "BelTA" "Telegram" kanālā un tajā Tihanovska monotonā balsī lasa iepriekš uzrakstītu tekstu. Video filmēts birojā un varētu būt tapis vēl pirms Tihanovskas došanās uz Lietuvu.

"Baltkrievijas tauta ir izdarījusi savu izvēli. Ar pateicību un siltumu es vēršos pie visiem pilsoņiem, kas mani visu laiku atbalstīja. Baltkrievi! Es aicinu jūs uz saprātu un likuma cienīšanu. Es negribu asiņu un vardarbības. Es aicinu jūs nepretoties milicijai, neiziet laukumos, lai nepakļautu savas dzīvības briesmām. Sargiet sevi un savus tuvos," video saka Tihanovska.

Protestējot pret prezidenta vēlēšanu falsifikāciju, streiku pieteikusi daļa Kozlova Minskas elektrotehniskās rūpnīcas (METZ) strādnieku. Protesta akcijai pievienojušies Žabinkas cukurfabrikas strādnieki, kas pieprasa tikšanos ar rajona izpildkomitejas priekšsēdētāju. Uzņēmuma darbs ir pilnībā apturēts.

Svjatlana Cihanouska - opozīcijas kandidāte Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās

gallery icon
62

Arī Minskas margarīna rūpnīcas strādnieki masveidā dodas prom no uzņēmuma. Streiks sācies arī Baltkrievijas Nacionālās zinātņu akadēmijas Jauno materiālu ķīmijas institūtā.

Internetā publicēti aicinājumi baltkrieviem uzņēmumos sākt beztermiņa streiku un pieprasīt jaunas, taisnīgas vēlēšanas.

Baltkrievijā turpinās protesti

Tūkstošiem cilvēku pirmdienas vakarā izgājuši Minskas ielās, lai turpinātu protestus pret prezidenta vēlēšanu iznākumu, vēsta mediji un aculiecinieki. Policija izmantojusi ...

gallery icon
46

Baltkrievijā lietotāji otrdien trešo dienu pēc kārtas saskaras ar nopietnām interneta problēmām.

Otrdien joprojām nevar piekļūt daudzām vietnēm ārpus nacionālā domēna .by zonas, nestrādā populāri sociālie tīkli, ziņojumapmaiņas lietotnes un meklētāji, ir problēmas piekļūt tiešsaistes servisiem, piemēram taksometra izsaukšanai vai laika prognozēm.

Tāpat nav piekļuves Baltkrievijas mediju lapām, kas pārtrauca darbu naktīs uz pirmdienu un uz otrdienu, kad valsts pilsētās notika protesti.

Prezidenta vēlēšanu dienā 9.augustā lietotāji ziņoja par problēmām ar piekļuvi arī valsts iestāžu, ministriju lapām, valsts ziņu aģentūrai "BelTA" un prezidenta mājaslapai.

Jau ziņots, ka svētdien notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,9%, liecina oficiālie provizoriskie rezultāti. Opozīcija uzstāj, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Minskā pēc prezidenta vēlēšanām notiek masu protesti

Tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā izgāja galvaspilsētas Minskas ielās pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu izziņošanas, ka vēlēšanās ar teju 80% balsu ...

gallery icon
78