foto: REUTERS/SCANPIX
ASV valdības ministrs tiekas ar Taivānas prezidenti, izsaucot Ķīnas sašutumu
Prezidente Cai Iveņa iestājas par to, ka Taivāna ir jāatzīst par suverēnu valsti, un ir izpelnījusies Pekinas līderu nosodījumu.
Pasaulē
2020. gada 10. augusts, 08:07

ASV valdības ministrs tiekas ar Taivānas prezidenti, izsaucot Ķīnas sašutumu

Jauns.lv / LETA

ASV veselības ministrs Alekss Azars pirmdien vizītes gaitā, kas izsaukusi Pekinas sašutumu, Taivānas galvaspilsētā Taibei tikās ar Taivānas prezidenti Cai Iveņu.

Azara viesošanās ir augstākā ranga ASV vizīte Taivānā kopš 1979.gada, kad ASV pārtrauca diplomātiski atzīt Taivānu un atzina Ķīnas Tautas Republiku.

Ministra viesošanās notiek laikā, kad Vašingtonas un Pekinas attiecības ir saspringtas tirdzniecības, militāru un drošības, kā arī pandēmijas jautājumu dēļ.

Ķīnas Tautas Republika, kas Taivānu uzskata par savu teritoriju un paudusi apņēmību atgūt kontroli pār salu, Azara vizīti nosodījusi kā draudu "mieram un stabilitātei".

Pirmdien ASV ministrs tikās ar Taivānas prezidenti, kas iestājas par to, ka Taivāna ir jāatzīst par suverēnu valsti, un ir izpelnījusies Pekinas līderu nosodījumu.

"Taivānas reakcija uz Covid-19 bija viena no veiksmīgākajām pasaulē, un tas ir apliecinājums Taivānas sabiedrības un kultūras atvērtajam, caurskatāmajam un demokrātiskajam raksturam," Taivānas prezidentei apliecināja ASV ministrs.

Cai pateicās Azaram par ASV atbalstu Taivānas centieniem pievienoties Pasaules Veselības Organizācijai (PVO). Pekinas pretdarbības dēļ Taivānai dalība PVO ir liegta.

"Politiski apsvērumi nedrīkst dominēt pār tiesībām uz veselību," sacīja Cai.

Vaicāts par Pekinas pārmetumiem saistībā ar viņa vizīti, Azars kritiku noraidīja.

"Vēstījums, ko es vedu no ASV valdības, ir apstiprinājums dziļajai partnerībai, kas ASV ir ar Taivānu attiecībā uz drošību, tirdzniecību, veselības aprūpi un kopīgajām demokrātijas, ekonomikas un brīvības vērtībām," žurnālistiem Taibei sacīja ASV ministrs.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis.

Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku.