foto: imago images/Sven Simon/Scnapix
"Airbus" Francijā būvē transportu Marsa paraugiem
Kopīgais ASV un Eiropas projekts izmaksās miljardus un prasīs vairāk nekā desmitgadi.
Pasaulē
2020. gada 8. augusts, 05:46

"Airbus" Francijā būvē transportu Marsa paraugiem

Kas Jauns Avīze

Kompānijas Airbus Francijas nodaļa būvēs milzīgu satelītu, ar kuru pirmo reizi no Marsa uz Zemes nogādās akmeņu un grunts paraugus.

Materiālus uz Sarkanās planētas iegūs ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes pašgājējs robots Perseverance, kas startēja 30. jūlijā no kosmodroma Floridā.

Kopīgais ASV un Eiropas projekts izmaksās miljardus un prasīs vairāk nekā desmitgadi, taču zinātnieki skaidro, ka tas, iespējams, ir labākais veids, kā apstiprināt, vai uz Marsa ir pastāvējusi dzīvība.

Satelīts būs milzīgs – tas svērs 6,5 tonnas, saules bateriju spārnu platums sasniegs 39 metrus. Starts paredzēts 2026. gadā. NASA vēlāk šajā desmitgadē nogādās uz Marsa raķeti, lai ar to planētas orbītā nogādātu Perseverance iegūtos paraugus.

Satelītam būs Marsa orbītā jānotver materiāli, tie jāiepako futbolbumbas izmēra konteinerā un jānogādā atpakaļ uz Zemes. Konteiners ar paraugiem būs jāievieto kapsulā, kuru iemetīs Zemes atmosfērā, lai nolaistos tuksnesī Amerikā. Iecerēts, ka Perseverance nolaidīsies uz Marsa nākamā gada 18. februārī.