foto: EPA/Scanpix
Kolumbijas Augstākā tiesa piemēro mājas arestu eksprezidentam Uribem
Uribe kopš savas politiskās karjeras sākuma astoņdesmitajos gados ir ticis apsūdzēts sakaros ar narkotiku karteļiem un paramilitāriem grupējumiem.
Pasaulē
2020. gada 5. augusts, 09:31

Kolumbijas Augstākā tiesa piemēro mājas arestu eksprezidentam Uribem

Jauns.lv / LETA

Kolumbijas Augstākā tiesa otrdien piemērojusi mājas arestu bijušajam valsts prezidentam Alvaro Uribem, kurš apsūdzēts par liecinieku ietekmēšanu.

Uribe, kurš ieņēma prezidenta amatu no 2002.gada līdz 2010.gadam, ir Kolumbijas populārākais politiķis un pašreizējā prezidenta Ivana Dukes politiskais mentors.

Uribe, kurš vēlāk kļuva par senatoru, apsūdzēts par liecinieku ietekmēšanu un viņam draud apsūdzības arī par kukuļošanu un krāpšanu. Notiesāšanas gadījumā viņam draud līdz astoņiem gadiem ilgs cietumsods.

Uribe kopš savas politiskās karjeras sākuma astoņdesmitajos gados ir ticis apsūdzēts sakaros ar narkotiku karteļiem un paramilitāriem grupējumiem. Viņa tolaik vadīta civilās aviācijas aģentūra tika apsūdzēta lidošanas licenču piešķiršanā narkotiku tirgotājiem.

Uribe noliedz, ka būtu vainīgs, un bauda lielu popularitāti tautā, pateicoties stingrajai nostājai pret kreisajiem kaujiniekiem, sevišķi bijušo Kolumbijas kreiso partizānu grupējumu "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC).

Uribes pēctecis prezidenta amatā Huans Manuels Santoss 2016.gadā noslēdza miera līgumu ar FARC. Uribe un Duke šo vienošanos ir asi kritizējuši.

2012.gadā Uribe iesniedza tiesā sūdzību pret opozīcijas politiķi Ivanu Sepedu, apsūdzot viņu plānos inkriminēt eksprezidentam noziedzīgu saistību ar paramilitāriem grupējumiem. Taču 2018.gadā tiesa nolēma sākt izmeklēšanu pret pašu Uribi par liecinieku ietekmēšanu.

Uribem arī draud apsūdzības par saistību ar labējiem paramilitāriem grupējumiem, kas tiek turēti aizdomās par cilvēktiesību pārkāpumiem.