foto: AFP/Scanpix
Lietuva nesūtīs novērotājus uz Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, jo tā faktiski ir bezjēdzīga
Lietuva paudusi šaubas, vai vispār būtu kāda jēga novērot vēlēšanas, ko acīmredzami nevar uzskatīt par demokrātiskām.
Pasaulē
2020. gada 4. augusts, 16:43

Lietuva nesūtīs novērotājus uz Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, jo tā faktiski ir bezjēdzīga

Jauns.lv / LETA

Lietuva nesūtīs novērotāju delegāciju uz svētdien paredzētajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, bet trīs šai valstī rezidējošie Lietuvas diplomāti svētdien novēros vēlēšanu norisi, ziņu aģentūru BNS informējusi Lietuvas Ārlietu ministrija.

Lietuvas Seima deputātu grupas "Par demokrātisku Baltkrieviju" vadītājs Laurīns Kasčūns paudis šaubas, vai vispār būtu kāda jēga novērot vēlēšanas, ko acīmredzami nevar uzskatīt par demokrātiskām. Viņš arī atgādinājis, ka saistībā ar jaunā koronavīrusa izplatības riskiem politiķu ārvalstu braucieni pašlaik ir ierobežoti - Seima valde nolēmusi deputātus pandēmijas laikā komandējumos nesūtīt.

"Vēlēšanas - tas nav tikai pats balsošanas process, tie ir arī apstākļi, kādos līdz tam notiek vai nenotiek līdzvērtīga konkurence, kuras Baltkrievijā nav bijis jau 25 gadus, tādēļ novērošana faktiski ir bezjēdzīga, to varētu vērtēt kā ārišķību," viņš spriedis. "Ja svarīgākie kandidāti netiek reģistrēti, tas vien jau ir pārkāpums un liecība par autoritāru režīmu."

Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja Laura Matjošaitīte aģentūrai apliecinājusi, ka uzaicinājumu novērot Baltkrievijas vēlēšanas Lietuvas CVK nav saņēmusi jau vairākus gadus.

Uz iepriekšējām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kas notika 2015.gadā, novērotājus sūtīja Lietuvas Ārlietu ministrija; uz kaimiņvalsti tika komandēti arī vairāki politiķi no Lietuvas Seima delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā svētdien notiks prezidenta vēlēšanas, kurās pašreizējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko, kas atrodas pie varas kopš 1994.gada, kandidēs uz sesto pilnvaru termiņu. Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) kopš 1995.gada nevienas Baltkrievijā notikušās vēlēšanas nav atzinusi par brīvām un godīgām.