foto: scanpix
Ministrs: ASV rudenī atkal sūtīs uz Lietuvu karavīru bataljonu
Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis.
Pasaulē
2020. gada 29. jūlijs, 19:43

Ministrs: ASV rudenī atkal sūtīs uz Lietuvu karavīru bataljonu

Jauns.lv / LETA

Amerikas Savienotās Valstis šoruden atkal nosūtīs uz Lietuvu karavīru bataljonu, kas tur tiks izvietots vairāk nekā uz pusgadu ilgu rotācijas maiņu, trešdien paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis.

"Septembra vidū uz divām nedēļām ieradīsies bataljons no Polijas, kas piedalīsies īsās mācībās Pabradē, tad būs dažu nedēļu vai mēneša pārtraukums un pēc tam atkal plānots līdz nākamā gada jūnija beigām izvietot Pabradē vismaz lielāko daļu bataljona," viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS.

Pirmoreiz uz astoņu mēnešu rotācijas maiņu vairāki simti amerikāņu karavīru uz Lietuvu tika nosūtīti pērn un uzturējās Pabradē no oktobra līdz šā gada jūnijam.

Pēc ministra teiktā, šo dislokāciju amerikāņi atzinuši par ļoti veiksmīgu un tā kļuvusi par pamatu turpmākai sadarbībai.

Karoblis par jaunajiem ASV plāniem paziņojis neilgi pēc tam, kad Pentagons pavēstīja, ka ASV no Vācijas izvedīs 11 900 karavīru un 5600 no viņiem izvietos citās Eiropas valstīs, iespējams, arī Polijā un Baltijas valstīs.

Neminot konkrētākus skaitļus, Lietuvas aizsardzības ministrs norādījis, ka arī pašlaik amerikāņu karavīri pastāvīgi atrodas Lietuvā, taču Viļņa vēlas panākt lielāku viņu klātbūtni, lai panāktu "lielāku atturēšanas un aizsardzības efektu".

"Mēs vairākkārt esam klāstījuši Amerikas Savienotajām Valstīm savu nostāju, norādot, ka vēlamies, lai ASV uzskata Lietuvu par vietu, kur pastāvīgi dislocēt savus spēkus," viņš piebildis.

Vienlaikus Karoblis uzsvēris, ka Lietuvai jāinvestē infrastruktūrā, radot apstākļus ASV karavīru izvietošanai.

"Šo dislokāciju nevar uzskatīt par pašsaprotamu. Mums smagi jāstrādā, lai nodrošinātu pēc iespējas labākus apstākļus ASV karavīriem un lai viņi varētu pildīt savus uzdevumus. Mēs turpināsim strādāt šajā virzienā," viņš piebildis.

Arī ASV amatpersonas pastāvīgi uzsvērušas, ka nosacījumus amerikāņu karaspēka atvešanai uz Lietuvu rada šīs valsts investīcijas aizsardzībā.

Lietuva ir viena no deviņām NATO valstīm, kas sasniegusi noteikto aizsardzības finansējuma līmeni - 2% no iekšzemes kopprodukta.

Lietuvā kopš 2017.gada izvietota arī NATO pastiprinātās klātbūtnes kaujas grupa, ko vada Vācija, un pašlaik tās sastāvā dienē vairāk nekā 1000 karavīru.