Pasaulē
2020. gada 29. jūlijs, 15:36

EDSO Doņeckas apgabalā reģistrējusi 111 uguns pārtraukšanas pārkāpumus

Jauns.lv / LETA

Jaunā vienošanās par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos kopš pirmdienas pārkāpta vairāk nekā 100 reižu, pavēstīja Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO).

Pārkāpumi koncentrēti Doņeckas apgabalā, bet kaimiņos Luhanskas apgabalā situācija ir salīdzinoši mierīga, norādīja EDSO.

EDSO "reģistrējusi 111 uguns pārtraukšanas pārkāpumus, visus Doņeckas apgabalā, arī 21 sprādzienu," teikts otrdienas vakarā izplatītajā EDSO paziņojumā, nenorādot, kura puse vainojama pārkāpumos.

Ukrainas valdība un Doņeckas prokrieviskie kaujinieki apsūdzējuši viens otru uguns pārtraukšanas pārkāpumos.

Aizvadīto sešu gadu laikā konfliktā Ukrainas austrumos bijuši vairāk nekā 20 mēģinājumi panākt uguns pārtraukšanas ievērošanu. Nevienam no tiem nav bijis sekmju.

Jau vēstīts, ka Ukrainas austrumos gan Ukrainas armija, gan Krievijas atbalstītās teroristu bandas apliecinājušas gatavību "pilnīgai un vispārējai" uguns pārtraukšanai.

Uguns pārtraukšanas režīms stājās spēkā naktī no svētdienas uz pirmdienu pusnaktī.

Ja uguns pārtraukšana tiks ievērota, tā "pavērs ceļu uz pārējo [Minskas vienošanās] punktu izpildi", pagājušajā nedēļā paziņoja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska kanceleja.

Vienošanās par uguns pārtraukšanu tika panākta 22.jūlijā.

Kā pirmdien pavēstīja Ukrainas ģenerālis Volodimirs Kravčenko, prokrieviskie kaujinieki Donbasā pārkāpa uguns pārtraukšanas režīmu jau pirmās stundas laikā pēc tā stāšanās spēkā.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas finanšu, aizsardzības, enerģētikas un citām nozarēm.