foto: Pixabay.com
Pēc mīklaina vīrusa atrašanas kaķenei mājdzīvnieku saimniekus Itālijā lūdz novērot savus mīluļus
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2020. gada 5. jūlijs, 08:11

Pēc mīklaina vīrusa atrašanas kaķenei mājdzīvnieku saimniekus Itālijā lūdz novērot savus mīluļus

Jauns.lv

Itālijas atbildīgās amatpersonas mudinājušas kaķu īpašniekus novērot savus mīluļus, vai tie neizrāda neparastas, trakumsērgai līdzīgas saslimšanas simptomus. Ar šādu ieteikumu ierēdņi nākuši klajā pēc tam, kad kāds mājas kaķis Toskānā inficējās ar retu vīrusu un sāka uzbrukt saviem saimniekiem.

Vietējās amatpersonas trešdien preses konferencē pavēstīja, ka izdots jauns rīkojums, aicinot kaķu saimniekus un savvaļas kaķu koloniju aprūpētājus nekavējoties ziņot, ja viņi novēro aizdomīgus simptomus.

 Šis, ar trakumsērgu saistītais vīruss, identificēts tikai vienu reizi – 2002. gadā sikspārņiem Kaukāza reģionā.

Šobrīd amatpersonām nav skaidrs, kā divus gadus vecā mājas kaķene no Toskānas tikusi pie vīrusa, tomēr kaķu īpašnieki pagājušajā mēnesī novēroja, ka viņu mājas mīlulis pēkšņi kļuvis agresīvs un sakodis trīs ģimenes locekļus. Raizējoties par kaķenes veselību, saimnieki devās pie vetārsta, taču kaķene uzbruka ar viņam.

Veterinārs Paolo Barneši Itālijas laikrakstam “La Repubblica” sacīja: “Varēja redzēt, ka viņa [kaķene] cieš, bet neļāva mums tuvoties. Viņai principā bija simptomi, kas saderīgi ar trakumsērgu.”

Kaķene vēlāk nogādāta citā klīnikā, taču tur nomira. Klīnikas speciālistiem radās aizdomas par neiroloģisku problēmu, tāpēc daļa kaķenes smadzeņu tika nosūtīta uz Padujas dzīvnieku veselības institūtu testu veikšanai, kur arī tika identificēts retais vīruss.

13 cilvēki, kuri nonāca saskarsmē ar kaķi, saņēma medicīnisko aprūpi un viņiem tika veikta antivielu terapija.

Jaunais rīkojums būs spēkā līdz 27. augustam. Tajā teikts, ka visi kaķi un suņi, kuri nesen sakoda cilvēku un izrāda aizdomīgus simptomus, piemēram, paralīzi, rakstura izmaiņas un citus, būtu uz 10 dienām jāievieto karantīnā. Amatpersonas norāda, ka šis gadījums ar Toskānas kaķeni viņus satraucis, tāpēc aicina veidot jaunu likumu sabiedrības veselības aizsardzības jomā.

Tikmēr veselības nozares amatpersonas pēta, vai sikspārņu kolonijai, kas dzīvo kokā pie kaķenes saimnieku mājas, varētu būt saistība ar vīrusa nodošanu mājdzīvniekam.  

Tēmas