foto: EPA/Scanpix
Japānas valdošā partija mudina premjeru protestēt un atcelt Ķīnas prezidenta vizīti
Japānas valdošā Liberāldemokrātiskā partija aicina Sindzo Abi atcelt gaidāmo Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina vizīti Japānā.
Pasaulē
2020. gada 3. jūlijs, 09:37

Japānas valdošā partija mudina premjeru protestēt un atcelt Ķīnas prezidenta vizīti

Jauns.lv / LETA

Japānas valdošā Liberāldemokrātiskā partija aicina premjerministru un partijas līderi Sindzo Abi atcelt gaidāmo Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina vizīti Japānā, lai šādi protestētu pret Pekinas pieņemto nacionālās drošības likumu, kas ierobežo Honkongas autonomiju.

Liberāldemokrātu frakcija izstrādājusi parlamenta rezolūcijas projektu, kurā izteikts stingrs nosodījums jaunajam likumam, piektdien ziņo Japānas mediji.

"Mēs nevaram stāvēt malā," uzsvērts rezolūcijas projektā.

Tajā valdība aicināta rīkoties, lai aizsargātu Japānas pilsoņus Honkongā, kā arī mudināta apsvērt pasākumus Honkongas iedzīvotāju atbalstam, tostarp piešķirot vīzas, kas dod teisības uzturēties un strādāt Japānā tiem honkongiešiem, kuri vēlas aizbraukt.

Sji valsts vizīte Japānā bija paredzēta aprīlī, taču tika atlikta koronavīrusa pandēmijas dēļ. Jauns vizītes laiks vēl nav paziņots.

Ķīnas pieņemtais nacionālās drošības likums, kas stājās spēkā trešdien, aizliedz graujošu darbību, atdalīšanos no valsts, terorismu un slepenu sadarbību ar ārvalstu spēkiem. Pekina, kas šo likumu pieņēma, apejot Honkongas likumdošanas institūciju, apgalvo, ka tas vajadzīgs, lai atjaunotu stabilitāti Honkongā pēc demokrātijas piekritēju protestiem. Likuma pretinieki bažījas, ka tas sagraus Honkongas politiskās brīvības un samazinās tās autonomiju, ņemot vērā, ka līdzīgi likumi ir izmantoti protestu apspiešanai pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss un atšķirīga tieslietu sistēma. Tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu Honkongas statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai nosaka Londonas un Pekinas vienošanās.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons paziņojis, ka Ķīna, pieņemot Honkongas nacionālās drošības likumu, pārkāpusi šo vienošanos.