foto: unsplash.com
"Ryanair" piloti noreaģēja tikai 40 sekundes pirms ietriekšanās zemē
Pasaulē
2020. gada 28. jūnijs, 18:17

"Ryanair" piloti noreaģēja tikai 40 sekundes pirms ietriekšanās zemē

Jauns.lv

Aviokompānijas “Ryanair” lidmašīna bija ceļā no Londonas (Lielbritānija) uz Beržeraku (Francija), kad teju avarēja ar 172 cilvēkiem, ziņo DailyMail.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tikai 40 sekundes pirms iespējamas ietriekšanās zemē aviokompānijas “Ryanair” piloti noreaģēja, izdzirdot drošības sistēmas brīdinājumu.

Vairāk nekā divas minūtes lidmašīna pirms nolaišanās lidoja pārāk zemu, kad atskanēja vairāki sistēmas brīdinājumi ar norādījumu nekavējoties palielināt augstumu. Lidmašīna atradās tikai 256 metrus virs zemes, neskatoties uz to, ka līdz lidostas skrejceļam bija 12 kilometru attālums (tik zemu lidmašīna drīkst atrasties vienīgi tad, kad ir redzams skrejceļš). 

Incidents noticis, izpildot reisu sliktas redzamības laikapstākļos. Atgadījuma laikā lidmašīnu vadījis 27 gadus vecs pilots, kuram bijusi tikai 400 stundu ilga pieredze. Tajā dienā nav strādājusi kāda navigācijas programma, kas parasti palīdz pilotiem orientēties sliktas redzamības laikapstākļos, ko allaž arī izmantojis  jaunais pilots. Diemžēl tas raisījis arī kādu pārpratumu kolēģu starpā, jo otrs pilots (57) ar lielāku stāžu nav zinājis, ka viņa kolēģis nekad pats nav vadījis gaisa kuģi citos apstākļos, tāpēc arī nav pārņēmis vadību, domājot, ka viss tiek kontrolēts.

Francijas aviācijas regulatora BEA veiktā izmeklēšana atklāj, ka abi piloti bija zaudējuši izpratni par notiekošo. Atgadījums noticis 2015. gadā, bet publiski par to tiek ziņots tikai tagad.