1dienas
19stundas
36minūtes
17sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ziemeļkorejas cenzori pēc 23 gadiem beidzot izlēmuši, ko iesākt ar Harija Potera grāmatām
foto: AFP/Scanpix
Harija Potera grāmatu sērija ir iecienīta visā pasaulē, un nu tā būs pieejama arī ļaudīm Ziemeļkorejā.

Ziemeļkorejas cenzori pēc 23 gadiem beidzot izlēmuši, ko iesākt ar Harija Potera grāmatām

Jauns.lv

Ziemeļkorejas stingrie cenzori vairāk nekā 20 gadus pēc pirmās rakstnieces Dž. K. Roulingas grāmatas par burvju zēnu Hariju Poteru izdošanas beidzot izlēmuši, vai grāmata ir gana laba vietējiem iedzīvotājiem.

Ziemeļkorejas cenzori pēc 23 gadiem beidzot izlēmu...

Kā ziņo "The Telegraph", Ziemeļkorejas amatpersonas Harija Potera grāmatu sēriju atzinušas par labu un pamācošu.

20.jūnijā laikrakstā publicētā recenzijā Ziemeļkorejas sabiedrība, kurai liegta brīva pieeja ārzemju literatūrai un internetam, tika iepazīstināta ar Harija Potera grāmatu saturu. Zināms, ka Rietumvalstīs pirmā grāmata par Hariju Poteru tikusi izdota 1997.gadā.

"Lasītāji izrāda lielu interesi par Harija Potera grāmatām. Grāmatu sērija ir izdota vairākās valstīs un ir populāra kā bērnu, tā pieaugušo vidū," teikts recenzijā. "Harijs Poters virza ideju, ka bērniem jādodas uz priekšu ar saviem spēkiem un spējām, vienlaikus atklājot stāstu par fantāzijas un maģijas pasauli, kas ir tālu no realitātes."

Lai arī Ziemeļkorejā valdošais režīms stingri cenzē starptautisko saturu un uzliek bargus sodus pilsoņiem, kuri neatļauti piekļūst ārzemju mūzikai, filmām vai literatūrai, neliels rietumos radīts izklaidējošais saturs valsts vidusšķirai tomēr tiek atļauts pēc tam, kad to pārbaudījuši cenzori. Piemēram, vietējā straumēšanas vietnē tiek pārraidīti Vimbldonas tenisa turnīri un citi sporta pasākumi. Tiesa, pie skatītājiem Ziemeļkorejā tie nonāk aptuveni mēnesi vēlāk.

Dažās vietās valstī, īpaši pie robežas ar Ķīnu, ir izplatīta nelegāla tirgošanās ar USB datu nesējiem, kas satur valstī aizliegtu saturu.