foto: AFP/Scanpix
Arī Parīzē izceļas nekārtības, demonstrantiem protestējot pret tumšādaina jaunieša nāvi 2016.gadā
Demonstranti dedzināja barikādes un apmētāja policistus ar dažādiem priekšmetiem.
Pasaulē
2020. gada 3. jūnijs, 07:36

Arī Parīzē izceļas nekārtības, demonstrantiem protestējot pret tumšādaina jaunieša nāvi 2016.gadā

Jauns.lv / LETA

Apmēram 20 000 cilvēku Parīzē otrdien izgāja neatļautā demonstrācijā, protestējot pret melnādaina jaunieša nāvi Francijas policijas apcietinājumā 2016.gadā, un daži no protestētājiem iesaistījās sadursmēs ar policiju un lietoja lozungus, līdzīgus ASV notiekošajās demonstrācijās lietotajiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Protestētāji sapulcējās pie tiesas ēkas, lai gan Covid-19 dēļ Francijā ir aizliegts pulcēties vairāk nekā 10 cilvēkiem. Pēc tam izcēlās sadursmes, kurās policija lietoja asaru gāzi un gumijas lodes, bet demonstranti dedzināja barikādes un apmētāja policistus ar dažādiem priekšmetiem.

Protesti sākās pēc divu atšķirīgu mediķu ziņojumu publicēšanas par 2016.gadā mirušā 24 gadus vecā Adamas Traores nāves cēloni. Viņa nāve ilgi ir bijusi par pamatu neapmierinātībai ar Francijas policijas brutalitāti.

foto: AFP/Scanpix
Demonstranti dedzināja barikādes un apmētāja policistus ar dažādiem priekšmetiem.

Daudzi no protestētājiem guva iedvesmu no ASV protestu kustības, kas izveidojās pēc afroamerikāņa Džordža Floida nāves Mineapolē un izplatījās uz citām ASV pilsētām.

Sporādiskas sadursmes izcēlās arī pie Parīzes apvedceļa, un tajās demonstranti meta akmeņus uz policistiem, kuri atbildēja ar gumijas lodēm.

"Bija daži incidenti aizliegtā protesta gaitā, un drošības spēki iejaucas," tviterī paziņoja Parīzes policijas prefektūra. Policija lēsa, ka demonstrācijā piedalījušies ap 20 000 cilvēku.

Parīzē dedzina barikādes un iesaistās sadursmēs ar policiju, protestējot pret tumšādaina vīrieša nāvi

Apmēram 20 000 cilvēku Parīzē izgāja neatļautā demonstrācijā, protestējot pret melnādaina jaunieša nāvi Francijas policijas apcietinājumā 2016.gadā, un daži no ...

gallery icon
22

Protesti notika arī citās Francijas pilsētās. Tajos izgāja 2500 cilvēku Lillē, 1800 Marseļā un 1200 Lionā.

Traore pēc strīda saistībā ar identitātes pārbaudi tika aizturēts namā, kur viņš paslēpās pēc 15 minūšu ilgas bēgšanas no policijas. Viens no trim policistiem, kuri viņu aizturēja, pastāstīja izmeklētājiem, ka viņi visi kopā piespieduši Traori pie zemes ar savu ķermeņu svaru.

Traore zaudēja samaņu policijas automašīnā un nomira policijas iecirknī. Kad ieradās paramediķi, viņš vēl bija rokudzelžos.

Francijas medicīnas eksperti piektdien attaisnoja šos trīs policistus, atzīstot, ka Traore miris nevis no "pozicionālas nosmakšanas", bet no "kardiogēnas tūskas", kas saistīta ar viņa slikto veselības stāvokli.

Šis bija jau trešais oficiālais ziņojums, kurā policisti tika attaisnoti. Tajā tika noraidīts jaunieša ģimenes pasūtīts mediķu ziņojums, kurā bija konstatēts, ka Traore esot miris no nosmakšanas.

Otrdien jaunā izmeklēšanā, kuru pasūtīja Traores ģimene, tika paziņots, ka viņa nāvi izraisījusi policistu lietotā aizturēšanas tehnika.

Parīzes policijas priekšnieks Didjē Lalmāns, kurš aizliedza rīkot demonstrāciju, otrdien e-pasta vēstulē 27 500 Parīzes policistiem aizstāvēja viņu rīcību.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Lalmāns rakstīja, ka viņš jūt līdzi "sāpēm", kuras jūt policisti, "saskaroties ar apsūdzībām vardarbībā un rasismā, kuras bezgalīgi atkārto sociālie tīkli un zināmas aktīvistu grupas".

Viņš uzstāja, ka Parīzes policija "nav vardarbīga, nav rasistiska: tā rīkojas tiesību uz brīvību visiem ietvaros".