foto: REUTERS/SCANPIX
Vīrusa sagrautās Brazīlijas prezidents savas dīvainās uzvedības dēļ tiek nodēvēts par "slepkavu"
Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru pandēmijas laikā dodas iekost hotdogu
2020. gada 25. maijs, 15:19

Vīrusa sagrautās Brazīlijas prezidents savas dīvainās uzvedības dēļ tiek nodēvēts par "slepkavu"

Jauns.lv

Brazīlija šobrīd ir otrā Covid-19 vissmagāk skartā valsts pasaulē uzreiz aiz ASV. Tur šobrīd reģistrēti vairāk nekā 363 tūkstoši infekcijas gadījumu, bet miruši 22 666 cilvēki. Laikā, kad vīruss nekontrolēti plosa valsti, Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru ne vienu vien pārsteidzis ar dīvaino uzvedību, joprojām izturoties pret Covid-19 kā pret vieglu gripu.

Eksperti prognozē, ka Covid-19 Brazīlijā vēl nav sasniedzis maksimumu, bet valsts prezidentu, šķiet, vairāk uztrauc nevis slimie pacienti un lielais mirstības rādītājs, bet gan ekonomikas atkopšana.

Brazīlijas masu kapi ar Covid-19 mirušajiem

Brazīlija šobrīd ir otrā Covid-19 vissmagāk skartā valsts pasaulē uzreiz aiz ASV. Tur šobrīd reģistrēti vairāk nekā 363 tūkstoši infekcijas ...

gallery icon
15

Dienā, kad tika paziņots, ka Brazīlijā ar Covid-19 miruši vēl 965 cilvēki, Bolsonaru aizgājis uzkost hotdogu. Prezidents jau vairākkārt ir noliedzis Veselības ministrijas fiziskās distancēšanas pamatnostādnes, bez jebkādas piesardzības izejot ielās arī pagājušajā sestdienā, kad Brazīlijā Covid-19 infekcija tika apstiprināta vēl vairāk nekā 22 tūkstošiem cilvēku.

foto: EPA/Scanpix
Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru

Lai gan aptaujas liecina, ka Bolsonaru joprojām bauda aptuveni trešdaļas brazīliešu atbalstu, sociālajos tīklos izplatīts video, kurā redzams, kā saniknotie iedzīvotāji protestē pret prezidenta vieglprātību un mierīgo vakara pastaigu uz vietējo restorānu, turklāt prezidents tiek nodēvēts arī par "slepkavu".

Riodežaneiro, kur ar Covid-19 bojā gājuši 3 905 cilvēki, sociālais aktīvists un mācītājs Antonio Kosta stāsta, ka traģēdijas lielajā mērogā viņš vaino tieši Bolsonaru.

"Viņa uzvedība ir sirreāla," sacīja Kosta. “Mēs esam pandēmijas vidū. Cilvēki mirst pārpildītās slimnīcās, bet viņš nenotrauš pat vienu asaru. Viņš neko nenožēlo.” Kā uzsver mācītājs, neviens nezina, kurp virzās valsts. "Tas ir haoss, pilnīgs haoss."

Ārsti Brazīlijas lielākajā pilsētā Sanpaulu atklāj, ka situācija slimnīcās ir traģiska. "Tā nav gripa. Tā ir vissliktākā lieta, ar ko mēs savā profesionālajā dzīvē esam saskārušies," CNN saka viens no ārstiem.

Bolsonaru iepriekš nosaucis Covid-19 par ''vieglu gripu", bet cīņu pret to - par "histēriju", un aicina valsti izbeigt sociālo distancēšanos un atsākt darbu, lai apturētu ekonomikas sagrāvi. 

Brazīlijā protestē pret prezidenta relaksēto attieksmi saistībā ar Covid-19

Daudzi brazīlieši, kas ievēro pašizolāciju, protestēja pret prezidenta relaksēto attieksmi pret Covid-19 pandēmiju, izliecoties pa logiem un dauzot katlus un ...

gallery icon
19