foto: ELIOT BLONDET-POOL/SIPA/Scanpix
Makrona partija zaudē parlamentāro vairākumu
Makrons 2017. gadā uzvarēja prezidenta vēlēšanās, apgalvojot, ka tradicionālais politiskais dalījums kreisajos un labējos esot novecojis, un solot savā politikā apvienot jaunu darbavietu radīšanu un atbalstu uzņēmējdarbībai ar sociālo un vides aizsardzību.
2020. gada 19. maijs, 17:00

Makrona partija zaudē parlamentāro vairākumu

Jauns.lv / LETA

Pēc septiņu kreisi noskaņoto dumpinieku atšķelšanās no Francijas prezidenta Emanuela Makrona dibinātās centriskās partijas "Uz priekšu, Republika!" (LREM) tā otrdien zaudējusi savu vairākumu Nacionālajā sapulcē, tomēr valdību tas pagaidām neapdraud, jo tai nepieciešamo atbalstu nodrošina LREM sabiedrotie.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Septiņi dumpinieki, kuriem pievienojušies vēl deviņi bijušie LREM frakcijas locekļi, kā arī viens kādreizējais zaļo pārstāvis, paziņojuši, ka dibina jaunu frakciju "Ekoloģija, demokrātija, solidaritāte" (EDS), kas pievērsīs lielāku vērību sociālajiem un vides jautājumiem, kā arī iestāsies par politiskās sistēmas "modernizāciju".

"Pēc Covid-19 nekas vairs nebūs kā iepriekš," teikts EDS dibinātāju izplatītajā paziņojumā. "Mēs, Nacionālajā sapulcē, varam darīt vairāk un labāk."

2017.gada vēlēšanās, kad nesen dibinātā LREM pirmo reizi iekļuva parlamentā, tā izcīnīja 308 no 577 apakšnama deputātu vietām.

Taču pēc kārtējās renegātu grupas aiziešanas LREM frakcijas locekļu skaits atkal sarucis no 295 līdz 288, un tādējādi Makrona partijai pietrūkst viena vieta absolūtā vairākuma nodrošināšanai.

Taču valdībai nepieciešamo parlamentāro vairākumu joprojām garantē centriskā Demokrātiskā kustība (MoDem), kas kontrolē 46 deputātu vietas.

Makrons 2017.gadā uzvarēja prezidenta vēlēšanās, apgalvojot, ka tradicionālais politiskais dalījums kreisajos un labējos esot novecojis, un solot savā politikā apvienot jaunu darbavietu radīšanu un atbalstu uzņēmējdarbībai ar sociālo un vides aizsardzību.

Taču daļa viņu vēlētāju tagad ir vīlušies un apgalvo, ka Makrons ir bagāto prezidents un neizprot ierindas pilsoņu raizes.

Dumpiniekus LREM rindās neapmierina arī valdības vides politika, stingrāku imigrācijas noteikumu ieviešana un ieroču pārdošana Saūda Arābijai.

Makrona popularitāte kopš ievēlēšanas te strauji kritusies, te atkal pieaugusi, taču saskaņā ar maijā veikto aptauju tikai trešdaļa francūžu tic, ka prezidents spēj risināt valsts samilzušās problēmas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās