foto: EPA/Scanpix
Mediķi Austrālijā ir izmisumā: "Mēs neesam izsalkuši, mums vajag maskas"
Mediķe Austrālijā
2020. gada 6. aprīlis, 14:51

Mediķi Austrālijā ir izmisumā: "Mēs neesam izsalkuši, mums vajag maskas"

Jauns.lv

Kamēr liela daļa iedzīvotāju Austrālijā pa ielām pārvietojas ar profesionālām N95 standarta sejas maskām, mediķiem slimnīcās to katastrofāli trūkst, ziņo "Reuters".

"Katru dienu mēs saņemam ļoti daudz pateicības vēstuļu, cilvēki mums nes picas un tā tālāk," stāsta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā strādājošs ārsts no Jaundienvidvelsas. "Tomēr es reizēm vienkārši gribu pateikt: ""Hei, mēs neesam izsalkuši. Mums vajag maskas." Ja jūs izejat sabiedrībā, jūs varat ieraudzīt daudz cilvēku, kuri nēsā N95 sejas maskas, bet to nepietiek slimnīcās."

Jaundienvidvelsā reģistrēta lielākā daļa Covid-19 saslimšanu valstī. Šajā Austrālijas štatā reģistrēts lielākais skaits nāves gadījumu no infekcijas.

Lai gan valdība saka, ka aizsarglīdzekļu valstī ir pietiekami, turklāt pieaug to ražošanas apjomi, ir slimnīcas, kurā ārsti strādā ar pašu iegādātām plastmasas sejas maskām no būvniecības preču veikaliem. "Daži pat izmanto niršanas aprīkojumu," stāsta Endrjū Millers, Austrālijas Medicīnas asociācijas Rietumaustrālijas štata prezidents. "Dažas medmāsas pat saņēmušas aizrādījumus par šādu masku nēsāšanu darbā. Mēs esam konfliktu un neskaidrību pilnā situācijā."

Veselības aprūpes darbinieki stāsta, ka pamatnostādnes par personīgo aizsarglīdzekļu lietošanu, kas tika izdotas, kad Austrālijā bija tikai daži Covid-19 gadījumi, vairs nav aktuālas šī brīža situācijai. Slimība ir sākusi strauji izplatīties sabiedrībā, vīrusu pārnēsā cilvēki bez šķietami redzamiem simptomiem. Šie Covid-19 pārnēsātāji var būt starp pacientiem, kuri slimnīcā atrodas citu iemeslu dēļ.

Posts, ko pasaulei atnesa jaunais koronavīruss

gallery icon

Augstāko standartu aizsarglīdzekļi ir nepieciešami visās slimnīcās, ne tikai tur, kur apstiprināti Covid-19 pacienti.

"Mūsu vadošie medicīnas darbinieki netic, ka sejas maskas būs pieejamas tad, kad viņiem tās būs nepieciešams, jo viņi ir redzējuši, ka citās valstīs mediķi mirst tieši aizsargaprīkojuma trūkuma dēļ," stāsta Millers.

N95 masku un citu aizsarglīdzekļu trūkums globālā līmenī ir izraisījis veselības aprūpes darbinieku dusmas un protestus arī citās valstīs, tostarp ASV. Austrālijas medicīnas darbinieki jau nosūtījuši petīciju valsts premjerministram Skotam Morisonam, pieprasot nodrošināšanu ar standartiem atbilstošu aizsargekipējumu. Lūgumrakstā līdz svētdienai bija savākti vairāk nekā 155 000 parakstu.

Austrālijas veselības ministrs Gregs Hants svētdien paziņojis, ka valdība nekavējoties izdalīs 10 miljonus masku veselības aprūpes darbiniekiem.

Šobrīd Austrālijā Covid-19 apstiprināta 5 795 cilvēkiem. No slimības miruši 39 pacienti.