foto: EPA/Scanpix
Spāņu mediķi dodas Covid-19 karā bez nepieciešamās aizsardzības
Basku zemes Veselības dienesta arodbiedrība Spānijā izgājusi piecu minūšu protesta maršā, pieprasot labāku aizsardzību. Melnā lenta veltīta medmāsai Samantai Gonsalesai (52), mirušai no koronavīrusa.
Pasaulē
2020. gada 4. aprīlis, 05:11

Spāņu mediķi dodas Covid-19 karā bez nepieciešamās aizsardzības

Kas Jauns Avīze

Cīņā pret koronavīrusu visvairāk apdraudētie ir mediķi, kuri atrodas pirmajā līnijā. Spānijā no vairāk nekā 120 000 saslimušo liela daļa ir ārsti, un viņu vidū ir arī mirušie.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mediķiem katastrofāli trūkst masku, cimdu un aizsargtērpu. Spānijas ārstu arodbiedrība vērsusies Augstākajā tiesā ar sūdzību pret Veselības ministriju, pieprasot, lai valdība īsā laikā nodrošina aizsarglīdzekļus. Prasība gan noraidīta, un tiesa lēmumā norādījusi, ka varas iestādes dara visu iespējamo.  

Trūkstot vienreiz lietojamam specapģērbam, daži ārsti pat spiesti tā vietā izmantot atkritumu maisus. Slimnīcā Barselonā mediķi velk divas ķirurģiskās maskas, jo nav epidēmijas apstākļiem vajadzīgo aizsargmasku.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena paudusi pateicību mediķiem un paziņojusi, ka Spānija var saņemt ap 11 miljardiem eiro no Eiropas Savienības budžeta cīņai ar koronavīrusu. Spānijas valdība vienojusies ar Ķīnu par medicīniskā inventāra iegādi par 432 miljoniem eiro.

Aizsarglīdzekļu trūkst arī Francijā, kur vairāki simti mediķu iesnieguši prasību tiesā pret premjerministru Eduāru Filipu un bijušo veselības ministri Agnesi Buzūnu. Ārsti viņus vaino “melos valsts līmenī” un pat informācijas slēpšanā par epidēmiju. Politiķi esot zinājuši par pieaugušajiem draudiem, bet neesot pienācīgi rīkojušies.

Tajā pašā laikā mediķi sūdzībā atsaucas uz Buzūnas interviju, kur viņa pauž, ka jau janvārī brīdinājusi varas iestādes. Viņas pēctecis amatā Olivjē Verans atzīst, ka valsts nav bijusi gatava šai situācijai. 2011. gadā toreizējā sociālistu valdība izlēma neuzturēt aizsargmasku rezerves fondu, ko izveidoja 2009. gadā cūku gripas laikā.

Šajos krājumos bija miljards ķirurģisko masku un 600 miljoni FFP2 ar speciālo filtru. Tomēr tām ir noteikts derīguma termiņš, un valdība atteicās atjaunot rezerves, paļaujoties, ka vajadzīgo vienmēr var pieražot, galvenokārt Ķīnā. Tomēr šā gada janvārī atklājās, ka FFP2 nemaz nav atlicis un ir tikai 150 miljoni ķirurģisko masku. Marta vidū šis krājums saruka līdz 80 miljoniem.

Francijā ir četri uzņēmumi, kas var ražot ķirurģiskās maskas, un kopš marta sākuma tie strādā trīs maiņās, tomēr jauda ir četrreiz mazāka par vajadzīgo minimumu. Ražot maskas ir gatavas arī modes zīmolu "Balenciaga" un "Saint Laurent" fabrikas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās