foto: AFP/Scanpix
Pirms 34 gadiem nogalinātā Zviedrijas premjera lieta ir tuvu atrisinājumam, paziņo prokurors
Ūlofu Palmi līdz šim nenoskaidrots uzbrucējs nogalināja 1986.gada 28.februārī.
Pasaulē
2020. gada 19. februāris, 16:10

Pirms 34 gadiem nogalinātā Zviedrijas premjera lieta ir tuvu atrisinājumam, paziņo prokurors

Jauns.lv / LETA

Līdz šim neatklātā Zviedrijas premjerministra Ūlofa Palmes slepkavības lieta varētu būt pavirzījusies vienu soli tuvāk atrisinājumam, otrdien intervijā Zviedrijas raidsabiedrībai STV paziņojis Palmes slepkavības lietas virsprokurors Kristers Petešons.

Viņš atzinis, ka ir "pozitīvi noskaņots un ka varēs iepazīstināt ar to, kas notika un kas par to ir atbildīgs".

"Mans mērķis ir nākt klajā [ar apsūdzību šajā lietā] 2020.gada pirmajā pusē," Petešons sacīja STV. "Esmu noskaņots optimistiski. Mēs esam strādājuši smagi, un mums ir pavedieni, kas mums raisa lielu ticību."

Vaicāts, vai izmeklēšana pavirzījusies tuvāk lietas atrisinājumam, Petešons atbildēja: "Es uzskatu, ka jā."

Petešons neminēja kāda aizdomās turamā vārdu un nenosauca datumu, kad apsūdzība varētu tikt izvirzīta, vien norādīja, ka lieta pretējā gadījumā tiktu slēgta.

Palmi līdz šim nenoskaidrots uzbrucējs nogalināja 1986.gada 28.februārī, premjeram kopā ar laulāto draudzeni Līsbeti ejot pa ļaužu pilnu Stokholmas ielu.

Lietas izmeklēšana 2016.gadā uzticēta prokuroram Kristeram Petešonam, kurš 20 gadu ilgās karjeras laikā izmeklējis vairākas svarīgas lietas, arī 2003.gadā notikušo Zviedrijas ārlietu ministres Annas Lindas slepkavību.

Palmes lietā nopratināti vairāk nekā 10 000 cilvēku un vairāk nekā 100 uzņēmušies atbildību par šo noziegumu, tomēr lieta joprojām nav atrisināta.

Uzbrukumā premjeram tika ievainota arī viņa sieva. Vēlāk viņa kā šāvēju identificēja noziedznieku Kristeru Petešonu, kurš tika notiesāts par Palmes slepkavību. Spriedums vēlāk tika atcelts, un slepkavība atkal ieguva neatklāta nozieguma statusu.

Lietas galvenā prokurora un galvenā aizdomās turamā, kurš tagad jau no dzīves aizgājis, vārdi ir līdzīgi, bet to rakstība zviedru valodā ir nedaudz atšķirīga.

Palmes slepkavība savulaik izraisīja šoku Zviedrijas sabiedrībā un satricināja Zviedrijas kā miermīlīgas un drošas valsts tēlu, kur politiķi sabiedrībā var atrasties, neraizējoties par savu drošību.

Tēmas