foto: EPA/Scanpix
Lukašenko atzīst, ka ASV var piedāvāt naftu par "konkurētspējīgām cenām"
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko tiekas ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo.
Pasaulē
2020. gada 4. februāris, 17:06

Lukašenko atzīst, ka ASV var piedāvāt naftu par "konkurētspējīgām cenām"

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko otrdien apstiprinājis, ka ASV ir piedāvājušas Baltkrievijai palīdzību, turpinoties domstarpībām ar Krieviju par naftas cenām.

Lukašenko pēdējo nedēļu laikā vairākkārt paudis, ka Krievija Baltkrievijai noteikusi pārmērīgi augstas naftas cenas, radot spriedzi tradicionāli ciešajās attiecībās valstu starpā.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, sestdien viesojoties Baltkrievijā, sacīja, ka ASV var Baltkrievijai piedāvāt visu tai nepieciešamo naftu par "konkurētspējīgām cenām".

foto: EPA/Scanpix
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko tiekas ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo.

Pompeo saprot Baltkrievijas problēmas ar Krieviju dažos gadījumos "pat labāk par mani", žurnālistiem Dobrušā, Baltkrievijas austrumos, atzina Lukašenko.

Kā sacīja Baltkrievijas prezidents, Pompeo teicis: "Neuztraucieties, mēs palīdzēsim Baltkrievijai." Vienlaikus viņš piedāvājis naftas darījumu.

Lukašenko sacīja, ka piektdien viņš tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Baltkrievija vēlas, lai Krievijai tai pārdod naftu, neapliekot to ar nodokļiem Eirāzijas Ekonomiskās savienības ietvaros.

"Ja jūs nevarat piegādāt mums naftu Eirāzijas savienības ietvaros, pārdodiet to mums par globālām cenām," vēršoties pie Krievijas, sacīja Lukašenko.

Pompeo bija augstākā ASV amatpersona, kas apmeklējusi Baltkrieviju vairāk nekā desmit gadu ilgā laika posmā. Pēdējā laikā bijuši manāmi vairāki signāli, ka ASV un Baltkrievija vēlas normalizēt attiecības, kas savulaik pasliktinājās līdz ar ASV apsūdzībām, ka 2006.gada prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā tikušas falsificētas.

Pomepeo pēdējās ārvalstu turnejas laikā apmeklēja vairākas valstis Austrumeiropā un Vidusāzijā, ASV cenšoties nostiprināt saites reģionā, kurā tradicionāli dominējusi Krievija.