foto: AFP/Scanpix
ASV aicina ES pārskatīt savus standartus pārtikas produktiem un lauksaimniecībai
2020. gada 27. janvāris, 21:56

ASV aicina ES pārskatīt savus standartus pārtikas produktiem un lauksaimniecībai

Jauns.lv / LETA

ASV lauksaimniecības ministrs Sonijs Perdjū pirmdien aicinājis Eiropas Savienību (ES) pārskatīt savus standartus pārtikas produktiem un lauksaimniecībai, lai palīdzētu samazināt ASV tirdzniecības deficītu.

ASV prezidents Donalds Tramps pēc tirdzniecības vienošanās panākšanas ar Ķīnu tagad pievērsies ES.

Tramps jau sen žēlojies par tirdzniecības deficītu ASV attiecībās ar ES un draudējis noteikt muitas tarifus automašīnu importam, ja ES nespēs panākt tirdzniecības vienošanos ar ASV.

Iepriekšējie mēģinājumi noslēgt ASV un ES tirdzniecības līgumu bijuši nesekmīgi, kas daļēji skaidrojams ar ES nevēlēšanos atvērt savu lauksaimniecības tirgu importam no ASV.

Eiropas patērētāji bažījas, ka tādas tehnoloģijas kā ģenētiski modificēti organismi un hormoni, ko atļauts izmantot lauksaimniecībā ASV, var kaitēt cilvēku veselībai un videi.

ES amatpersonām ir pienākums pārliecināt sabiedrību, "ka mums jāpieņem lēmumi, balstoties uz zinātni un pārtikas drošību, kā arī izdevīgumu," žurnālistiem Briselē pirms tikšanās ar ES valstu kolēģiem sacīja Perdjū.

Viņš noraidīja bažas, ka tirdzniecības līgums ar ASV atvērs durvis hlorētām vistām.

"Mēs vairs neizmantojam hloru, lai apstrādātu vistas," sacīja ministrs, norādot, ka fermās dezinfekcijai pašreiz tiek izmantots etiķis.