foto: AFP/Scanpix
Aviokompānija Honkongā pasažierei pirms iekāpšanas lidmašīnā liek veikt grūtniecības testu
2020. gada 16. janvāris, 12:15

Aviokompānija Honkongā pasažierei pirms iekāpšanas lidmašīnā liek veikt grūtniecības testu

Jauns.lv

Honkongā bāzētā aviokompānija "Hong Kong Express" atvainojusies klientei, kura pirms lidojuma uz ASV Saipanas salu piedzīvojusi pazemojošu attieksmi no apkalpes puses. Kompānijas darbinieki likuši 25 gadus vecajai Japānas pilsonei pirms lidojuma turpat lidostā veikt grūtniecības testu, ziņo "CNN".

Zemo cenu aviokompānijas kliente "Wall Street Journal" atklāj, ka jutusies ļoti pazemota, kad lidmašīnas apkalpes grupa viņai pirms reģistrēšanās lidojumam likusi veikt "fit-to-fly" novērtējumu, kas iekļāvis arī grūtniecības pārbaudi.

Lidsabiedrība norādījusi, ka tests nepieciešams sievietēm, kuru “ķermeņa izmērs vai forma līdzinās grūtniecei”. Darbinieki sievieti pavadījuši līdz labierīcībām, kur pasniedza viņai grūtniecības testu. Pasažierei tika liegta iekāpšana, līdz tests uzrādīja negatīvu rezultātu.

Pēc notikušā lidsabiedrība izplatījusi paziņojumu, kurā atvainojas klientei par notikušo un skaidro, ka šādas procedūras kompānijai liek veikt Saipanas salas amatpersonas. "Mēs veicam pasākumus attiecībā uz lidojumiem uz Saipanas salu, lai netiktu pārkāpti ASV imigrācijas likumi," sacīts paziņojumā. "Pašreiz šī prakse tiks pārtraukta un pārskatīta."

Saipana, kas ir daļa no ASV Ziemeļu Marianas salu virknes, ir kļuvusi par iecienītu "dzemdību tūrisma" galamērķi. Zināms, ka ārvalstu pilsoņi nereti uz to dodas, lai nodrošinātu, ka viņu bērni piedzimst par Amerikas pilsoņiem. Tādējādi, piemēram, Ķīnas pilsoņiem bez vīzas ļauts ieceļot arī citās ASV daļās.

Pēdējos gados "dzemdību tūrisms" ir kļuvis tik populārs, ka salās tūristiem dzimst vairāk bērnu, nekā vietējiem iedzīvotājiem. 2018.gadā Marianas salās piedzima 582 tūristu un 492 vietējo bērni. Lielākā daļa mazuļu dzimuši Ķīnas pilsoņiem. Kopumā Marianas salās dzīvo vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju.