Pasaulē
2015. gada 17. novembris, 23:15

Vairāk nekā puse Lietuvas iedzīvotāju atbalsta obligātā militārā dienesta atjaunošanu

Jauns.lv

Vairāk nekā puse Lietuvas iedzīvotāju atbalsta obligātā militārā dienesta atjaunošanu valstī, liecina jaunākās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Socioloģisko pētījumu kompānija "RAIT" Lietuvas iedzīvotājiem jautāja, vai viņi atbalsta "valsts lēmumu atjaunot obligāto militāro dienestu". 24% respondentu teica, ka "pilnībā piekrīt" tādam lēmumam, bet 30% izvēlējās atbildi "drīzāk piekrītu". Vienlaikus 21% pauda, ka ir pilnībā pret obligātā militārā dienesta atjaunošanu, bet 18% atbildēja "drīzāk nepiekrītu".

Lielākā daļa no  respondentiem, kas pauda iebildumus pret obligātā militārā dienesta atjaunošanu, bija vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

Aptaujā, kas veikta septembrī, piedalījās 1012 Lietuvas iedzīvotāju.

"RAIT" dati liecina, ka salīdzinājumā ar līdzīgu aptauju, kas veikta februārī, rezultāti bija ļoti līdzīgi.

Lietuva, reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā un pieaugošo militāro aktivitāti Baltijas jūrā, šogad uz pieciem gadiem atjaunoja obligāto militāro dienestu, kurā plāno ik gadu iesaukt ap 3000 19-26 gadus vecu jauniešu.

Kritiķi norāda, ka obligātā militārā dienesta atjaunošana var sašķelt sabiedrību, radīt sociālo nevienlīdzību un sarežģīt gados jaunu cilvēku atgriešanos darba tirgū.

BNS

Tēmas