foto: Arkhip Vereshchagin/TASS
Krievija Ukrainai sagrābtos kuģus atdod bez klozetpodiem
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pieņem atgūtos kuģus.
Pasaulē
2019. gada 2. decembris, 06:43

Krievija Ukrainai sagrābtos kuģus atdod bez klozetpodiem

Kas Jauns Avīze

Krievija atdevusi Ukrainai trīs karakuģus, kurus tā pirms gada sagrāba okupētās Krimas piekrastē, taču ne gluži ar visu inventāru.

foto: REUTERS/SCANPIX
Ukrainas jūrnieki Krievijas gūstā pavadīja gandrīz desmit mēnešus.

Krievi paziņoja, ka kuģus atdos bez bruņojuma un dokumentiem, taču viņu vajadzības bijušas lielākas. Ukrainas Jūras spēku komandieris, admirālis Igors Vorončenko pastāstījis, ka no kuģiem noskrūvēti pat “plafoni, rozetes un klozetpodi”, nosaucot to par “barbarisku attieksmi”.

Paņemta visa munīcija, strēlnieku ieroči, sakaru iekārtas, tomēr uz kutera "Nikopoļ" atstāta artilērijas iekārta. Pazuduši ugunsdzēšamie aparāti, akumulatori, virtuves plīts, piepūšama motorlaiva, lukturi, citas mantas, bet jūrnieks Andrejs Eiders "Facebook" atklājis, ka pievākta arī daļa personisko veļas komplektu. Krievijas Federālais drošības dienests apgalvo, ka kuģi atdoti normālā stāvoklī, ar santehniku pienācīgā kārtībā. Ja ceļā no Krimas līdz Očakovai Ukrainas dienvidos kaut kas atgadījies, tā esot “pašas Ukrainas puses problēma”.  

Pērn 25. novembrī Krievijas kara flote Kerčas šaurumā pie Krimas apšaudīja un sagrāba Ukrainas velkoni "Jani Kapu" un mazos artilērijas bruņukuterus "Nikopoļ" un "Berdjansk", turklāt sagūstīja visus 24 jūrniekus. Viņi atgriezās dzimtenē tikai šā gada 7. septembrī, notiekot gūstekņu apmaiņai. Kuģus Maskava dēvē par lietiskajiem pierādījumiem kriminālprocesā par nelikumīgu robežas šķērsošanu, kas vairs neesot nepieciešami. Tomēr iespējams, ka bez santehnikas, elektrības rozetēm un gaismekļiem šajā izmeklēšanā iztikt nevar.

Latvijas valdība atbalstījusi 34 186 eiro piešķiršanu gūstu pārcietušo jūrnieku un Krievijā arestu piedzīvojušo 11 ukraiņu politieslodzīto rehabilitācijai. Virknei viņu ir dažādas pakāpes veselības problēmas. Decembrī mūsu valstī plānots uzņemt 11 bijušos politieslodzītos, katram līdzi varēs doties viens ģimenes loceklis. Paredzēts nodrošināt desmit dienu kursu Nacionālajā rehabilitācijas centrā Vaivari, tiks segti arī ceļošanas izdevumi, apdrošināšana un rekreācijas programma.