foto: AFP/Scanpix
Moraveckis: "Polija turpinās reformēt tieslietu sistēmu"
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.
Pasaulē
2019. gada 6. novembris, 15:51

Moraveckis: "Polija turpinās reformēt tieslietu sistēmu"

Jauns.lv / LETA

Polija turpinās reformēt savu tieslietu sistēmu, bet mēģinās ņemt vērā Eiropas Savienības (ES) nostāju, paziņojis Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

"Poļu tieslietu sistēmai joprojām nepieciešamas pamatīgas reformas. Un mēs turpināsim šīs reformas veidā, kas padarīs tās saprotamas mūsu partneriem ES, bet pirmām kārtām, lai beidzot padarītu mūsu tiesas efektīvas," trešdien publiskotā intervijā norādījis Moraveckis.

Aizdomas, ka Polijas valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) cenšas ierobežot tiesu neatkarību, pēdējos gados dominējušas politiskajās debatēs un izraisījušas domstarpības Varšavas un Briseles starpā.

Vairākas PiS panāktās reformas tikušas apstrīdētas ES Tiesā, kas otrdien secināja, ka Polija pārkāpusi ES tiesību normas, pazeminot zemāko instanču tiesnešu pensionēšanās vecumu.

Moraveckis sacīja, ka Polija rūpīgi izanalizēs ES Tiesas spriedumu, bet norādīja, ka spriedums attiecas uz likumprojektu, kas vairs nav spēkā, jo pirms gada tajā tika izdarīti labojumi.

PiS uzstāj, ka reformas nepieciešamas, lai izskaustu korupciju un pārskatītu tiesu sistēmu, kas vēl nav pilnībā atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma.

Taču reformu pretinieki apgalvo, ka reformas grauj tiesu neatkarību, un EK pārmet Polijas valdībai, ka tā grauj principus un vērtības, kurus tā pieņēma pēc pievienošanās ES.

Polija savukārt uzskata, ka Briselei nav tiesību ietekmēt neatkarīgas valsts tieslietu sistēmu.