Pasaulē
2019. gada 30. oktobris, 17:40

Britu partijas gatavojas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām un uzsāk priekšvēlēšanu kampaņas

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas politiskās partijas trešdien sāk priekšvēlēšanu kampaņas, gatavojoties 12.decembrī gaidāmajām parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām, kas nepilnu piecu gadu laikā būs jau trešās.

Kā liecina jaunākās sabiedriskās domas aptaujas, premjerministra Borisa Džonsona vadītie konservatīvie vēlēšanās, visticamāk, gūs uzvaru. Par torijiem gatavi balsot 35% britu, un, pateicoties mažoritārajai vēlēšanu sistēmai, premjera partijai pie šāda iznākuma likumdevēju sapulcē ir labas izredzes izcīnīt vairākumu.

"Vedīsim mūsu valsti uz priekšu un panāksim rezultātus mūsu cilvēku prioritārajos jautājumos," pēc tam kad parlaments otrdienas vakarā bija atbalstījis viņa ierosinājumu par pirmstermiņa vēlēšanām 12.decembrī, trešdien tviterī pauda Džonsons.

Premjers vēl nesen solīja, ka panāks valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) 31.oktobrī ar vienošanos vai bez, tomēr likumdevēji piespieda viņu lūgt breksita termiņa atlikšanu, un Brisele tagad to atvēlējusi līdz 31.janvārim.

Džonsons norādīja vēlētājiem, ka vēlas "panākt, lai breksits tiek īstenots", un virzīties uz priekšu, lai "gādātu rezultātus cilvēku prioritāšu jautājumos" veselības jomā, policijas darbā, attiecībā uz dzīves izmaksām un vidi.

Lielbritānijā vēlēšanas notika 2015.gada maijā un 2017.gada jūnijā, bet 2016.gada jūnijā notika referendums, kurā 52% atbalstīja izstāšanos no ES.

2017.gada vēlēšanas tobrīd premjerministres Terēzas Mejas vadītajiem konservatīvajiem izvērtās par katastrofu, un toriji parlamentā zaudēja vairākumu.

Mejas lēmums par pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu cerībā palielināt vairākumu noveda pie tā, ka premjeres valdība stipri sašķeltajā parlamentā nespēja nodrošināt atbalstu viņas panāktās breksita vienošanās nosacījumiem.