foto: REUTERS/SCANPIX
Kas slēpjas aiz Kima un Trampa "īpašajām attiecībām"?
Pirms dažām dienām Tramps par Kimu sacīja: "Man viņš patīk. Es viņam patīku. Mēs satiekam. Es viņu cienu. Viņš ciena mani."
Pasaulē
2019. gada 24. oktobris, 09:14

Kas slēpjas aiz Kima un Trampa "īpašajām attiecībām"?

Jauns.lv / LETA

Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam un ASV prezidentam Donaldam Trampam ir īpašas attiecības, ceturtdien sacīja augsta ranga Phenjanas amatpersona, izsakot līdzīgu vērtējumu tam, kādu jau šonedēļ pauda pats Tramps.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā skaidro eksperti, šie izteikumi ir indikācija, ka Phenjana cer panākt vienošanos par savu kodolprogrammu tiešā ceļā ar Trampu, neraugoties uz Vašingtonas konsekventi ieturēto nostāju, ka Phenjanai ir jāatsakās no ieročiem, pirms tiek atceltas sankcijas.

Kā sacīja Ziemeļkorejas ārlietu ministrijas padomnieks Kims Kjegvans, viņš pirms pāris dienām ticies ar Kimu Čenunu un līderis teicis, ka "attiecības starp viņu un prezidentu Trampu ir īpašas", vēsta Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Pirms dažām dienām Tramps par Kimu sacīja: "Man viņš patīk. Es viņam patīku. Mēs satiekam. Es viņu cienu. Viņš ciena mani."

Kā Kims Kjegvans sacīja KCNA, Vašingtonas politikas veidotāji ir naidīgi noskaņoti pret Phenjanu, viņi "atrodas Aukstā kara mentalitātes un ideoloģisko aizspriedumu varā".

"Es tiešām ceru, ka motivējošais spēks, lai pārvarētu visus šos šķēršļus, tiks rasts uz ciešo attiecību pamata," viņš piebilda.

ASV vadītās kodolsarunas ar Ziemeļkoreju pārtrūka, kad otrajā samitā, kas februārī notika Vjetnamā, Tramps noraidīja Kima prasību par plašiem sankciju atvieglojumiem apmaiņā pret daļējiem atbruņošanās soļiem. Jūnija beigās abi līderi tikās uz demarkācijas līnijas starp abām Korejas pussalas valstīm un vienojās atsākt sarunas.