foto: Zuma / Splash News/ Vida Press
Spānijai dilemma: ir tūristi – slikti, nav – pavisam slikti
Demontranti Malagā Spānijas dienvidos protestē pret tūristu straumēm ar saukli "Malaga nepārdodas". Tagad viņi varēs atpūsties no svešiniekiem un viņu naudas.
Pasaulē
2019. gada 14. oktobris, 05:09

Spānijai dilemma: ir tūristi – slikti, nav – pavisam slikti

Kas Jauns Avīze

Līdz ar britu tūrisma tūrisma operatora "Thomas Cook" bankrotu Spānijā varētu mazināties masu tūrisms. Pret to pēdējos gados asi vērsās kreisās partijas, bet nu attapušās, ka atvieglojuma vietā draud milzu zaudējumi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tūristus Barselonā, Maljorkā un citur vaino augstās īres cenās, vides piesārņojumā un vienkārši burzmas radīšanā, bet tagad valdība ir satraukusies – simtiem viesnīcu draud tūlītēja slēgšana. "Thomas Cook" bija Spānijas otrais lielākais tūrisma operators, kas pērn turp nogādāja vairāk nekā septiņus miljonus ceļotāju. Spānijas rūpniecības, tirdzniecības un tūrisma ministre Marija Maroto (Sociālistiskā strādnieku partija) atzīst, ka "Thomas Cook" bankrota dēļ šajā ziemā Kanāriju salās neieradīsies aptuveni 400 000 atpūtnieku un Baleāru salās – 300 000 tūristu, kuri bija veikuši rezervācijas.

Valdība paziņojusi, ka valsts tūrisma nozarē ieplūdinās 300 miljonus eiro, lai palīdzētu tai pārvarēt šīs nedienas. Līdzekļi nonāks galvenokārt minētajās salās. Līdz pat divām trešdaļām no valdības atvēlēto līdzekļu izmantos aizdevumiem tūrisma uzņēmumiem, lai segtu iztrūkumu, ko rada "Thomas Cook" neapmaksātie rēķini.

Apsvērta arī iespēja samazināt nodokļu likmes ceļošanai ar lidmašīnu, lai mudinātu aviokompānijas ātri aizpildīt "Thomas Cook" iztrūkumu, jo Spānijas brīvdienu salas ir ļoti atkarīgas no avioceļojumiem. Madrides izmisums gan šķiet komisks uz līdzšinējo pret tūrismu vērsto kampaņu fona. Reģionālā Baleāru valdība jau 2017. gadā ierobežoja tūristiem izīrējamo gultasvietu skaitu Maljorkā, Ibisā un citās salās un aizliedza izīrēt atpūtniekiem istabas dzīvojamos namos, tādējādi liedzot piepelnīties vietējiem.

Augustā Maljorkas galvaspilsētā pret tūrismu noskaņots kreiso ekstrēmistu jauniešu grupējums "Arran" dauzīja logus un sadūra riepas nomas automašīnām. Pēdējos gados šie vandaļi līdzīgus uzbrukumus veikuši arī Baleāru salās, Barselonā un Valensijā, daudzinot, ka “tūrisms nogalina pilsētu”, bet nomas auto rada piesārņojumu.

Tēmas