Pasaulē
2019. gada 20. septembris, 10:22

ANO: Ziemeļkorejā gaidāms pārtikas trūkums - palīdzība būs nepieciešama 10,1 miljonam cilvēku

Jauns.lv / LETA

Ziemeļkorejas labības raža šogad varētu būt sliktākā pēdējo piecu gadu laikā, tādēļ no nopietna pārtikas trūkuma varētu ciest 40% valsts iedzīvotāju, paziņojusi Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

Labības ražu negatīvi ietekmējis lielais sausums un sliktā apūdeņošanas sistēma, bet valsts ekonomika jau cieš no starptautiskajām sankcijām saistībā ar Ziemeļkorejas bruņojuma programmu.

FAO ceturkšņa ziņojumā par Labības ražas prognozēm un pārtikas situāciju pausts, ka Ziemeļkorejas galveno labības kultūru - rīsa un kukurūzas - slikta raža nozīmē, ka steidzama pārtikas palīdzība būs nepieciešama 10,1 miljonam cilvēku.

Organizācija norāda, ka labības ražai kritiski nozīmīgajā laikā no aprīļa vidus līdz jūlija vidum nokrišņu daudzums Ziemeļkorejā bija zemāks nekā vidēji un apūdeņošanas pieejamība bijusi neliela, kas negatīvi ietekmēja rīsa un kukurūzas ražu.

Ziņojumā, kurā ietverti dati par labības piedāvājumu un pieprasījumu pasaulē un norādītas valstis, kurām nepieciešama ārēja pārtikas palīdzība, nav publicētas konkrētas aplēses par ražas apmēru.

Ziemeļkorejā ilgstoši valda pārtikas trūkums un disfunkcionāla valsts vadīta pārtikas sadales sistēma. Pēdējos mēnešos valsts plašsaziņas līdzekļi brīdinājuši par sausumu un citām "esošām anomālām parādībām".

Maijā Ziemeļkorejā tika apstiprināts pirmais Āfrikas cūku mēra saslimšanas gadījums un slimība turpina izplatīties.

Āfrikas cūku mēris, kas ir nāvējošs cūkām, bet nav bīstams cilvēkiem, ir izplatījies Āzijā, tostarp Dienvidkorejā, pēc tam, kad pērn tas pirmo reizi tika atklāts arī Ķīnā, kā rezultātā ir nokauts daudz cūku un samazinājusies cūkgaļas ieguve. Cūkgaļa ir galvenais gaļas veids reģionā, kas ietver arī Ziemeļkoreju.

ANO jau iepriekš bija lēsusi, ka Ziemeļkorejā pārtikas ražošana pērn sasniedza vairāk nekā desmit gados zemāko līmeni. Tas saistīts ar karstuma vilni, viesuļvētru un plūdiem.

Dienvidkoreja ar Pasaules pārtikas programmas starpniecību ir solījusi kaimiņvalstij piegādāt 50 000 tonnu rīsu. Dienvidkorejas amatpersonas atzinušas, ka piegādes ir atliktas saistībā ar Ziemeļkorejas kūtro reakciju abu valstu dialogā un denuklearizācijas sarunās ar ASV.

Jūlijā Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA vēstīja, ka sākta kampaņa sausuma radīto seko mazināšanai, rokot kanālus un akas, izvietojot sūkņus un transportējot ūdeni ar cilvēku un transportlīdzekļu palīdzību.

Ziemeļkoreja ir likusi ANO samazināt savu darbinieku skaitu valsts palīdzības programmās, jo "naidīgi spēki ir politizējuši ANO palīdzību".

Bads laiku pa laikam pārņem Ziemeļkoreju, un novērotāji ir aplēsuši, ka pagājušā gadsimta 90.gados visā valstī piedzīvotā bada laikā bojā gāja miljons cilvēku.