foto: Ekrānuzņēmums
Honkongas policija attaisno kaujas munīcijas izmantošanu protestētāju izklīdināšanā
Honkongā protesti turpinās jau 15 nedēļas.
Pasaulē
2019. gada 16. septembris, 10:34

Honkongas policija attaisno kaujas munīcijas izmantošanu protestētāju izklīdināšanā

Jauns.lv / LETA

Honkongas lielākā policistu asociācija pirmdien attaisnojusi kaujas munīcijas izmantošanu cīņā pret protestētājiem, kuri savukārt likuši lietā tā dēvētos Molotova kokteiļus.

Asociācija norādījusi, ka gadījumos, kad  nekārtību cēlāji iesaistās "potenciāli nāvējošos uzbrukumos", policistiem ir tiesības atbildēt ar atbilstošu spēku vai ieročiem, tostarp kaujas munīciju.

Jau vēstīts, ka nesankcionētā demonstrācijā svētdien Honkongas ielās izgāja desmiti tūkstoši cilvēku.

foto: Ekrānuzņēmums
Honkongā protesti turpinās jau 15 nedēļas.

Policija lika lietā asaru gāzi un ūdens lielgabalus pret kareivīgi noskaņotiem protestētājiem, kas likumsargus apmetēja ar akmeņiem un degmaisījuma bumbām. Vienā gadījumā policisti izvilka arī ieročus.

Notika sadursmes arī starp protestētājiem un Ķīnas valdības atbalstītājiem.

Honkongā protesti turpinās jau 15 nedēļas, kuru laikā policija plaši izmantojusi pūļa izklīdināšanas taktikas, tostarp asaru gāzi, gumijas lodes un ūdens lielgabalus.

Pagājušajā nedēļā policistiem tika dota arī atļauja ārpus darbalaika veikt aizturēšanas un pielietot spēku, kad nepieciešams.

Sākotnējais protestu cēlonis Honkongā bija likumprojekts par aizdomās turamo izdošanu Ķīnai, taču protesti strauji pārauga plašākā kustībā, kas iestājas par demokrātiju un nosoda policijas brutalitāti pret miermīlīgiem demonstrantiem.

Pekinas atbalstītā Honkongas valdības vadītāja Kerija Lama šomēnes paziņoja par atteikšanos no protestus izraisījušā likumprojekta, taču protestētāji sola turpināt cīnīties par pārējām prasībām.

Protestētāji vēlas, lai Lama pamet amatu, lai tiek izveidota neatkarīga komisija policijas vardarbības izmeklēšanai, tiek atsauktas aizturētajiem protestu dalībniekiem izvirzītās apsūdzības par dalību nekārtībās.

Daudzi protestētāji arī mudina, lai prasību sarakstā tiek iekļautas politiskas reformas un demokrātiskas vēlēšanas.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

Tēmas