foto: AP/Scanpix
Turcija: līdzšinējie ASV centieni izveidot buferzonu Sīrijā bijuši "tikai kosmētiski"
Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu.
Pasaulē
2019. gada 10. septembris, 16:19

Turcija: līdzšinējie ASV centieni izveidot buferzonu Sīrijā bijuši "tikai kosmētiski"

Jauns.lv / LETA

ASV centieni izveidot buferzonu Sīrijas ziemeļos līdz šim bijuši "tikai kosmētiski", otrdien paziņojis Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu.

NATO sabiedrotās Turcija un ASV pagājušajā mēnesī vienojās izveidot Sīrijā kopīgu "drošības zonu", lai atturētu ASV atbalstītos kurdu kaujiniekus no tuvošanās Turcijas robežai.

Abas valstis svētdien uzsāka kopīgu patrulēšanu Sīrijas ziemeļaustrumos, kur paredzēts izveidot šo zonu.

foto: AP/Scanpix
Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu.

"Jā, veiktas dažas kopīgas patruļas, bet pārējie soļi (..) ir tikai kosmētiski," žurnālistiem Ankarā sacīja Čavušolu.

Buferzonas mērķis ir radīt barjeru starp Turcijas robežu un apgabaliem, ko kontrolē kurdu grupējums "Tautas aizsardzības vienības" (YPG).

Neraugoties uz to, ka YPG bijusi izšķiroša loma uzvarās Sīrijā karā pret teroristu grupējumu "Islāma valsts", un to, ka Vašingtona Sīrijas kurdu kaujiniekus uzskata par sabiedrotajiem un tos militāri atbalstījusi, Ankara YPG dēvē par Turcijā ārpus likuma izsludinātā bruņotā separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) atzaru un uzskata YPG par teroristu organizāciju.

Cik liela būs drošības zona un kā tā darbosies, pagaidām nav zināms.

Čavušolu brīdināja ASV nekavēties ar YPG aizvākšanu no robežas zonas, atgādinot, ka Ankara ir gatava veikt vienpusēju militāru operāciju pret šo grupējumu.

Turcija bažījas, ka atkārtosies līdzīga situācija kā ar pērn noslēgto vienošanos ar ASV.

2018.gada maijā abas valstis vienojās par vadlīnijām YPG aiziešanai no Manbižas, Sīrijas ziemeļos, bet Turcija apgalvo, ka YPG neatkāpās, kā bija norunāts.

Turcijas Ārlietu ministrija tviterī ziņoja, ka ASV komandieri šodien tiekas ar Turcijas augstākajām militārpersonām.

Sanāksmē tiks apspriests atbalsts kopīgam ASV un Turcijas operāciju centram Turcijas dienvidaustrumos un citas galvenās aktivitātes, informēja ASV Centrālā pavēlniecība "Centcom".

Laikraksts "Hurriyet" ziņoja, ka Turcijas vēlas 440 kilometrus garu zonu gar robežu, un bijusi neapmierināta, ka vienošanā pirmais posms paredz tikai 120 kilometrus.

Plānots, ka ASV un Turcijas prezidenti Donalds Tramps un Redžeps Tajips Erdoans apspriedīs "drošības zonas" jautājumu, šomēnes tiekoties ANO Ģenerālajā asamblejā.