foto: AFP/Scanpix
Pētījumā noskaidrotas dzīvošanai piemērotākās pasaules pilsētas
Austrijas galvaspilsēta Vīne
2019. gada 4. septembris, 11:22

Pētījumā noskaidrotas dzīvošanai piemērotākās pasaules pilsētas

Jauns.lv / LETA

Austrijas galvaspilsēta Vīne otro gadu pēc kārtas atzīta par dzīvošanai piemērotāko pilsētu pasaulē, konstatēs žurnāla "Economist" ikgadējā pētījumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vīne arī šogad apsteigusi Melburnu, kas saraksta galvgalī atradās septiņus gadus, līdz 2018.gadā zaudēja pirmo vietu Vīnei, liecina "Economist" analītiķu grupas "Economist Intelligence Unit" (EIU) jaunākais pētījums, kas klajā laists trešdien.

Tālāk sarakstā šogad seko Sidneja, Osaka un Kalgari.

EIU ik gadu analizē situāciju 140 pilsētas, dodot vērtējumu 100 punktu sistēmā.

Kritēriju vidū ir dzīves standarti, noziedzība, transporta infrastruktūra, piekļuve izglītībai un veselības aprūpei, kā arī politiskā un ekonomiskā stabilitāte.

Tāpat kā pērn Vīne, kas ir pazīstama ar ērtu sabiedrisko transportu, atsvaidzinošo Alpu krāna ūdeni un bagātīgo kultūras dzīvi, šogad saņēmusi 99,1 punktu no 100.

"Rietumeiropa un Ziemeļamerika arī šobrīd ir dzīvošanai vispiemērotākie reģioni pasaulē," teikts EIU paziņojumā medijiem.

Pirmajās 20 vietās iekļuvušas astoņas Eiropas pilsētas, kā arī Japānas, Austrālijas, Jaunzēlandes un Kanādas pilsētas.

Parīze nokritusies par sešām vietām un šogad atrodas 25.vietā, lielā mērā tur pieredzēto "dzelteno vestu" protestu dēļ, kas dažkārt pārauga vardarbībā un sadursmēs ar policiju.

Pirmo reizi ņemta vērā klimata izmaiņu ietekme uz pilsētu piemērotību dzīvošanai, Deli un Kairai sarakstā nokrītoties līdz 118. un 125.vietai "sliktās gaisa kvalitātes, nevēlamās vidējās gaisa temperatūras un neadekvātā ūdens nodrošinājuma dēļ".

Londona un Ņujorka ierindojušās 48. un 58.vietā, kas izskaidrojams ar radušos iespaidu, ka pilsētās ir augsts noziedzības un terorisma risks, kā arī pārslogotās infrastruktūras dēļ.

Sarakstu noslēdz Karāči, Tripole, Daka un Lagosa, bet pēdējā vietā ierindojusies Damaska.

Vīne jau desmito gadu pēc kārtas atrodas pirmajā vietā arī cilvēkresursu konsultāciju firmas "Mercer" ikgadējā dzīves kvalitātes indeksa pētījumā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās