foto: REUTERS/SCANPIX
Vai paliksim bez Zemes lielākās skābekļa “rūpnīcas”? Masveidā izdeg Amazones lietus meži
Amazones lietus meži.
Pasaulē
2019. gada 21. augusts, 18:04

Vai paliksim bez Zemes lielākās skābekļa “rūpnīcas”? Masveidā izdeg Amazones lietus meži

Jauns.lv

Jaunākie kosmosa aģentūras dati liecina – Brazīlijas Amazones lietus mežos šogad izcēlies iespaidīgs skaits ugunsgrēku.

Valsts kosmosa pētniecības institūts norāda, ka 2019. gadā vērojams 84% ugunsgrēku pieaugums, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2018. gadā. 

Amazones lietus meži ir vitāli svarīgi pasaulei. Tā ir lielākā skābekļa “rūpnīca” uz Zemes, turklāt, mežos mīt aptuveni trīs miljoni augu un dzīvnieku sugu, kā arī viens miljons pamatiedzīvotāju. Lietus meži arī būtiski palēnina globālās sasilšanas tempu. 

Lietus mežu nožēlojamajā stāvoklī tiek vainots arī Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaro, kurš mudinājis zemniekus un mežsargus izcirst lietus mežus, lai tos pārveidotu par lauksaimniecības platībām. Vides aizsardzības aktīvisti pauduši bažas, ka Bolsonaro nedomā ilgtermiņā, bet gan dod priekšroku īstermiņa biznesa idejām. 

Lai gan savvaļas ugunsgrēki sausajā sezonā Amazones lietus mežos nav reta parādība, pieaug bažas, ka nereti tie izraisīti apzināti, lai atmežotu zemi lopu turēšanai. 

No 2019. gada janvāra līdz augusta beigām fiksēti vairāk nekā 700 000 ugunsgrēku, kas ir lielākais skaits kopš 2013. gada.