foto: EPA/Scanpix
Džonsons negrasās atsaukt parlamentu no atvaļinājuma
Boriss Džonsons noraidījis aicinājumus atsaukt parlamentu no vasaras atvaļinājuma.
Pasaulē
2019. gada 19. augusts, 23:01

Džonsons negrasās atsaukt parlamentu no atvaļinājuma

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pirmdien noraidījis aicinājumus atsaukt parlamentu no vasaras atvaļinājuma, kas izskanējuši pēc tam, kad atklātībā nonākuši valdības dokumenti, kuri satur brīdinājumu, ka izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) bez vienošanās radīs plašu preču trūkumu un kavējumus uz robežas.

Laikraksts "The Sunday Times" publicēja britu valdības prognozes par sekām, ja breksits notiks bez vienošanās. Nopietnākās sekas varētu būt medikamentu piegādes traucējumi, svaigas pārtikas pieejamības problēmas un dzeramā ūdens trūkums, jo varētu būt traucēta ūdens attīrīšanas ķimikāliju piegāde.

Ekonomisti jau ilgstoši brīdinājuši par dažādiem drūmiem scenārijiem, bet breksita atbalstītāji tos noraida kā iebiedēšanu.

Džonsona birojs paziņoja, ka publicētais dokuments esot novecojis un parlamenta apakšpalāta rudens sesiju sāks, kā plānots - 3.septembrī.

"Es neizliekos, ka ceļš būs viegls," atzina Džonsons, paziņojot, ka, "visiem saliekot galvas kopā", Lielbritānija būs gatava breksitam.

Opozīcijā esošā Leiboristu partija, kas mēģina panākt breksita atlikšanu un nacionālās vienotības valdības izveidi, norādījusi, ka publicētais dokuments ir vēl viena zīme, ka jāizvairās no breksita bez vienošanās ar ES. Ietekmīgais partijas pārstāvis Džons Makdonnels atbalstījis vairāk nekā simts parlamenta deputātu vēstuli Džonsonam ar aicinājumu atsaukt deputātus no atvaļinājuma, lai diskutētu par breksita krīzi.

Gaidāms, ka pirms nedēļas nogalē Francijas kūrortpilsētā Biaricā plānotā G7 valstu samita Džonsons tiksies ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, lai atkārtoti apliecinātu apņemšanos panākt Lielbritānijas izstāšanos no ES 31.oktobrī ar vai bez vienošanās.

Makrons uzaicinājis Džonsonu ceturtdien pārrunāt gaidāmo Lielbritānijas izstāšanos no ES, "ievērojot Eiropas principus, par kuriem vienojušās pārējās 27 ES dalībvalstis", informēja Makrona kanceleja. Francijas prezidents uzstāj, ka ES nevajadzētu iesaistīties jaunās sarunās par izstāšanās līgumu, kas panākta ar iepriekšējo Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju.

Džonsons ir uzstājis, ka vēlas vienošanos un ir gatavs tādu panākt. Viņš norādījis, ka tagad citiem ir jāizrāda gatavību uz kompromisiem.

"Protams, tagad mūsu draugi un partneri otrā Lamanša pusē ir nedaudz atturīgi savas pozīcijas maiņā," viņš sacīja. "Tas ir labi, esmu pārliecināts, ka viņi to mainīs, bet pašlaik mums ir jāgatavojas rezultātam bez vienošanās," atzina britu premjers.