foto: AFP/Scanpix
Indija atjaunos telefonsakarus un atvērs skolas Kašmirā
Indijas drošības dienesta karavīrs Kašmirā.
Pasaulē
2019. gada 16. augusts, 16:53

Indija atjaunos telefonsakarus un atvērs skolas Kašmirā

Jauns.lv / LETA

Indijas kontrolētajā Kašmiras daļā no piektdienas tiks atcelti ierobežojumi komunikāciju tīkliem un nākamnedēļ darbību atsāks arī skolas, paziņojušas Indijas valdības amatpersonas.

Skolas atsāks darboties pirmdien, žurnālistiem Šrīnagarā paziņoja reģiona galvenais sekretārs.

Telefona sakari fiksētajās līnijās tiks atjaunoti šovakar, un jau atvērtas valdības iestādes, sacīja amatpersona.

Indijas valdība noteica ierobežojumus Kašmirā, lai apslāpētu neapmierinātību pret reģiona pakļaušanu stingrākai centrālās valdības kontrolei.

Jau ziņots, ka Indijas valdība 5.augustā atcēla Kašmiras īpašo statusu un pieņēma lēmumu par štata sadalīšanu. Kašmirā tika aizturēti simtiem vietējo politiķu.

Indijas parlaments 6.augustā apstiprināja valdības lēmumu atcelt valsts konstitūcijas 370.pantu, kas piešķīra Kašmirai īpašu statusu un zināmu autonomiju.

Gan Indija, gan Pakistāna pretendē uz visu Kašmiras teritoriju. Pakistāna, protestējot pret Indijas valdības lēmumu, izraidījusi Indijas vēstnieku un apturēja tirdzniecību ar Indiju.

Indijas premjerministrs Narendra Modi paziņoja, ka autonomija Indijas Kašmiras reģionam atņemta, lai atbrīvotu to no "terorisma un separātisma", un apsūdzēja tā uzkurināšanā Pakistānu.

Modi pavēstīja, ka Pakistāna izmantoja Kašmiras īpašo statusu "kā ieroci pret mūsu tautu, lai dažos cilvēkos uzkurinātu kaislības" pret Indijas valsti.

Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, Kašmiras dēļ starp Indiju un Pakistānu izcēlušies divi kari. Nemieros, kas pirms trim gadu desmitiem izcēlās Kašmirā, gājuši bojā desmitiem tūkstoši cilvēku.