foto: Zumapress/Scanpix
Brazīlijas indiāņu sievietes protestē pret Bolsonaru politiku
Pasaulē
2019. gada 14. augusts, 07:57

Brazīlijas indiāņu sievietes protestē pret Bolsonaru politiku

Jauns.lv / LETA

Brazīlijas indiāņu sievietes otrdien protestēja pret galēji labējā prezidenta Žaira Bolsonaru politiku, kas pārkāpjot pamatiedzīvotāju tiesības un kaitējot videi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ap 2000 sieviešu piedalījās demonstrācijā, kas notika galvaspilsētā Braziljā ar devīzi "Zeme: mūsu ķermenis, mūsu gars," ziņoja laikraksts "Folha de Sao Paulo".

Protestētājas, kas pārstāvēja apmēram 300 etniskās grupas, pieprasīja labāku veselības aprūpi pamatiedzīvotājiem.

Viņas arī kritizēja Bolsonaru politiku, jo prezidents uzskata, ka pamatiedzīvotāju grupām pieder pārāk daudz zemes, un ir solījis nodot daļu no tās kalnrūpniecībai un lauksaimniecībai.

"Tā kā Bolsonaru pateica, ka pamatiedzīvotājiem netiks demarķēts neviens centimetrs zemes vairāk, mēs devāmies protestēt, jo viņš ar šo paziņojumu pieteica karu ne tikai pamatiedzīvotājiem, bet arī pamatiedzīvotāju sievietēm," parlamentā paziņoja aktīviste Sonja Gvažažara.

"Mums jāgarantē, ka mūsu teritorijas tiks respektētas (..) Viņi iebrūk mūsu mežos, nogalina upes, saindē zemes," laikraksts "Folha de Sao Paulo" citēja demonstrantes Luizas Kanuto teikto.

Bolsonaru politika ir izraisījusi starptautiskas bažas par Amazones lietusmeža likteni, kur dzīvo daudzas pamatiedzīvotāju grupas un kura pieaugošā iznīcināšana, kā tiek prognozēts, paātrinās globālo sasilšanu.

Brazīlijā ir vairāk nekā 800 000 pamatiedzīvotāju, tomēr viņu ir mazāk nekā 1% no valsts iedzīvotāju skaita. Viņiem demarķētā zeme aizņem apmēram 13% no valsts teritorijas.