foto: EPA/Scanpix
Indija atkārtoti noraida Trampa piedāvājumu uzņemties vidutāja lomu Kašmirā
Indijas paramilitārā policija Kašmirā.
Pasaulē
2019. gada 2. augusts, 14:27

Indija atkārtoti noraida Trampa piedāvājumu uzņemties vidutāja lomu Kašmirā

Jauns.lv / LETA

Indija piektdien atkātoti noraidījusi ASV prezidenta Donalda Trampa piedāvājumu kļūt par Islamabadas un Deli starpnieku centienos panākt risinājumu Kašmiras konfliktam, vienlaikus mediji vēsta, ka Indija nosūta uz strīdus teritoriju 25 000 vīru lielus papildspēkus.

Indijas ārlietu ministrs Subrahmanjams Džainšankars tviterī apliecināja, ka Deli nostāju paudis, Bangkokā tiekoties ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo.

"Es šorīt Pompeo skaidri apliecināju nosacījumus, ka diskusijas par Kašmiru, ja tādas tiks rīkotas, būs vienīgi ar Pakistānu un tikai divpusējas," norādīja ministrs.

Pirms dažām stundām Tramps bija apliecinājis, ka Kašmiras jautājuma atrisināšana ir Indijas un Pakistānas ziņā, bet ka viņš arī ir gatavs sniegt atbalstu.

"Ja es varu, ja viņi mani vēlas, es pavisam noteikti iesaistītos," Tramps pauda ceturtdien.

Tramps atsaucās uz savu neseno tikšanos ar Pakistānas premjerministru Imranu Hanu, kuras gaitā ASV prezidents sacīja, ka Indijas premjerministrs Narendra Modi viņu esot aicinājis kļūt par vidutāju Kašmiras jautājumā.

Indija nekavējoties noraidīja šo apgalvojumu un "starpniecības piedāvājumu".

Indija līdz šim iebildusi pret starptautiskās sabiedrības vai trešo pušu iesaistīšanos Kašmiras jautājumā vidutāja statusā, kaut arī Pakistāna vairākkārt mēģinājusi panākt šādu risinājumu dažādos starptautiskos forumos, arī ANO.

Daļu Kašmiras, kur vairums iedzīvotāju ir musulmaņi, kontrolē Indija, daļu - Pakistāna, bet kā Deli, tā Islamabada pretendē uz visu Kašmiras teritoriju.

Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, šīs teritorijas dēļ starp abām valstīm izcēlušies jau divi kari.

Indijas pārvaldītajā Kašmiras daļā kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem darbojas vardarbīga separātistu kustība, un Deli apgalvo, ka nemierniekus atbalsta Pakistāna, ko Islamabada gan noliedz.