foto: REUTERS/SCANPIX
ASV pauž bažas par Krievijas kodolarsenāla caurskatāmības trūkumu
Pasaulē
2019. gada 17. jūlijs, 22:48

ASV pauž bažas par Krievijas kodolarsenāla caurskatāmības trūkumu

Jauns.lv / LETA

Ženēvā trešdien notika ASV un Krievijas drošības sarunas, un ASV puse paudusi bažas par caurskatāmības trūkumu Krievijā attiecībā uz kodolieroču izvietošanu.

Maskava kritizējusi Vašingtonu, ka tā grauj globālo bruņojuma kontroles režīmu, izstājoties no svarīgiem līgumiem, savukārt ASV skaidro, ka bijušas spiestas rīkoties, ņemot vērā Krievijas puses vairākkārtīgos pārkāpumus.

Sarunās Ženēvā piedalījās ASV valsts sekretāra vietnieks Džons Salivans un sekretāra biedre bruņojuma kontroles jautājumos Andrea Tompsone, savukārt Krievijas delegāciju vadīja ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs.

"Delegācijas runāja par savām nacionālās stratēģijas nostādnēm kā instrumentiem, lai mazinātu pārpratumus un aplamu izpratni virknē svarīgu drošības jautājumu," teikts ASV Valsts departamenta paziņojumā.

"ASV puse arī uzsvēra savas bažas par to, ka Krievija attīsta un izvieto nestratēģiskos kodolieročus, kā arī caurskatāmības trūkumu attiecībā uz esošajām saistībām," teikts paziņojumā.

Salivans un Tompsone dosies uz Briseli, lai informētu par sarunām NATO.

Maskava martā paziņoja, ka aptur dalību Līgumā par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT). ASV prezidenta Donalda Trampa Baltais nams jau pirms tam bija paziņojis, ka līgumu pametīs Krievijas pārkāpumu dēļ.

Pušu starpā arī nav vienprātības par Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līguma (START) pagarināšanu. Līgumā noteikts ierobežojums kodolgalviņu skaitam krietni zem Aukstā kara līmeņa, un tā termiņš beigsies 2021.gadā.