foto: EPA/Scanpix
Viņu "rokām" cauri izgāja ap 400 viesstrādnieku: briti notiesā vergturu bandu no Polijas
Vergturu banda upurus meklēja dzimtajā Polijā. Ignācijs Bržezinskis (pirmais augšā pa kreisi) pagaidām slēpjas no likuma rokas.
2019. gada 13. jūlijs, 06:32

Viņu "rokām" cauri izgāja ap 400 viesstrādnieku: briti notiesā vergturu bandu no Polijas

Kas Jauns Avīze

Tiesa Birmingemā piespriedusi trīs līdz 11 gadus cietumā mūsdienu Lielbritānijā lielākajai vergturu bandai no Polijas. Policija uzskata, ka noziedznieki likuši šausmīgos apstākļos vergot vairāk nekā 400 cietušo.

Kopumā par vergturību un naudas atmazgāšanu notiesāti astoņi apsūdzētie, pieci vīrieši un trīs sievietes. Upurus viņi meklēja dzimtajā Polijā bezpajumtnieku, alkoholiķu un bijušo ieslodzīto vidū, solot labu darbu un algu. 

Visu algu un pabalstus atņēma

foto: EPA/Scanpix
Šādos nožēlojamos apstākļos izmitināja par vergiem kļuvušos viesstrādniekus.

Pēc tam viņus ar autobusiem atveda uz Lielbritāniju, kur izmitināja pamestās mājās Birmingemas priekšpilsētās un atņēma pases. Viens no cietušajiem tiesā stāstīja, ka miteklī nav bijis ūdens un viņš bijis spiests mazgāties kanālā. Jādzīvo bija parasti pa četriem vienā istabā, jāguļ uz matračiem, ēšanai atmeta pārtiku, kurai bija beidzies derīguma termiņš.  Gūstekņiem lika strādāt fermās, putnu gaļas fabrikās un atkritumu pārstrādē. Viņus piespieda atvērt bankās rēķinus, no kuriem visu nopelnīto naudu brīvi varēja izņemt bandīti, kuri vergiem atmeta pa 20 mārciņām (22,3 eiro) nedēļā knapai dzīvības vilkšanai. Dažiem cietušajiem noformēja pabalstus, kurus viņi, protams, neredzēja. 

Banda nopelnījusi divus miljonus

Pēc izmeklētāju aplēsēm, bandas guvums no 2012. gada jūnija līdz 2017. gada oktobrim bija vairāk nekā divi miljoni mārciņu(2,23 miljoni eiro). Piemēram, Ignācijs Bržezinskis varēja atļauties lepnu bentliju. Viņam izdevies tiesvedības laikā aizbēgt un pagaidām noslēpties. Bandā katram bija savi pienākumi, piemēram, Ignācijs Bržezinskis bija atbildīgs par kontu atvēršanu un naudas operācijām, bet viņa sieva sagaidīja nākamos vergus Anglijā un izvietoja pa mājām. 

Mareks Bržezinskis regulāri brauca uz Poliju pēc jaunas preces, Juliāna Čodakoviča pat strādāja nodarbinātības aģentūrā, kur noformēja darba līgumus. Jans Sadovskis un Voicehs Novakovskis pavadīja cietušos uz bankām un citām iestādēm.

Draudēja izgriezt nieres

Upuru vecums ir 17 līdz 65 gadi. Kāds vīrietis gados nomira, un noziedznieki iznīcināja viņa dokumentus un mantas, lai slēptu pēdas. Ja kāds sūdzējās, viņu piekāva. Kādu vīrieti izģērba kailu visu acu priekšā, aplēja ar jodu un piedraudēja izgriezt nieres, ja neturēs muti. 2015. gadā divi vergi tomēr sadūšojās aizbēgt un vērsties labdarības organizācijā Cerība uz taisnīgumu, taču bandas rūpals turpinājās vēl divus gadus. Likumsargiem izdevies noskaidrot 92 cietušo vārdus. Policija uzskata, ka bandas lamatās iekrita vēl vismaz 350 cilvēku, taču viņi ir atgriezušies dzimtenē vai baidās liecināt.

Tēmas