foto: REUTERS/SCANPIX
Honkongas policija izklīdina protestētājus no reģionālā parlamenta ēkas
Honkongas policija otrdienas naktī atguva kontroli pār reģionālā parlamenta ēku.
Pasaulē
2019. gada 1. jūlijs, 22:11

Honkongas policija izklīdina protestētājus no reģionālā parlamenta ēkas

Jauns.lv / LETA

Honkongas policija otrdienas naktī atguva kontroli pār reģionālā parlamenta ēku, ar asaru gāzi izklīdinot simtiem protestētāju.

Honkongā jau trīs nedēļas turpinās plašas demonstrācijas pret nepopulāru likumprojektu, kas paredz tiesājamo izdošanu Ķīnai.

Pirmdienas vakarā gados jauni protestētāji pēc sadursmēm ar policiju iegāja reģionālā parlamenta ēkā.

Demonstranti, kas bija tērpušies ķiverēs un kuru sejas aizsedza aizsargbrilles un maskas, pirms iekļuva ēkā vairākas stundas ar metāla stieņiem dauzīja ēkas durvis un logus.

Ēkas iekšienē viņi noklāja sienas ar grafiti, kas vērsti pret valdību. Tāpat protestētāji norāvuši no sienām Honkongas administrācijas amatpersonu portretus un sadauzījuši novērošanas kameras. Citi klejoja pa ēkas gaiteņiem, mediju operatoru pavadībā.

foto: REUTERS/SCANPIX
Honkongas policija otrdienas naktī atguva kontroli pār reģionālā parlamenta ēku.

Plenārsēžu zālē uz spīkera tribīnes protestētāji pacēluši britu koloniālās ēras karogu.

"Honkonga nav Ķīna," lasāms uz viena no plakātiem. "Vardarbīgu protestētāju nav, ir tikai tirānija," norādīts citā.

Protestētāju atzinuši, ka jūtas bezspēcīgi, tādēļ iegājuši parlamenta ēkā, jo uz gājieniem, sēdprotestiem un citām miermīlīgām akcijām politiķi nereaģējot.

"Mēs zinām, ka šādi pārkāpjam likumu, bet mums nav citas iespējas," paziņojis kāds protestētājs.

Policija brīdināja par demonstrantu izklīdināšanu, un pēc pusnakts iestāšanās iegāja ēkā no vairākām pusēm, raidīja asaru gāzi un pielietoja stekus.

Pirmdiena sākās ar vardarbīgām sadursmēm starp demonstrantiem un policiju pirms svinīgās karoga pacelšanas par godu 22.gadadienai kopš atkalapvienošanas ar Ķīnu.

Miermīlīgā gājienā cilvēku pūļi pieprasīja Ķīnas atbalstītās Honkongas līderes Kerijas Lamas atkāpšanos.

Protestētāji baidās no Ķīnas tiesību sistēmas un uzskata, ka izdošanas likumprojekts iegrožos bijušās britu kolonijas autonomiju, kas garantēta līdz 2047.gadam.

Honkongā pēdējā mēneša laikā protesti notikuši bieži.

Demonstranti apsūdz Ķīnu par brīvību un kultūras ierobežošanu pilsētā, izmantojot nevēlētos reģionālos līderus.

Aktīvisti katrā atkalapvienošanas gadadienā ir rīkojuši gājienus, pieprasot lielākas demokrātiskās brīvības, piemēram, tiesības ievēlēt savu līderi.

Šogad gājienā piedalījās miljoniem cilvēku, kas protestēja pret valdību un policijas rīcību, iepriekšējos protestus izklīdinot ar asaru gāzi un gumijas lodēm.

Vienlaikus daļa demonstrantu neatbalsta vardarbību, un svētdien notika demonstrācija policijas atbalstam.

Honkongai kā bijušajai Lielbritānijas kolonijai, kas kopš 1997.gada iekļauta Ķīnas sastāvā, tomēr ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņi bauda plašākas tiesības nekā kontinentālajā Ķīnā.